Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Krokiety z mięsem / naleśniki z mięsem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1339037" data-attributes="member: 2721"><p><em>Krokiety z mięsem stanową bardzo smaczne i pożywne danie. Jego zaletą jest również to, że mieso możemy przygotowąć sobie np. dzień wcześniej, a drugiego dnia nadziać naleśniki. To potrawa, która świetnie nadaje się także do odgrzewania. Ponieważ wiekszość osób ma swój ulubiony przepis na naleśniki, podaję tutaj tylko nadzienie. Tego samego nadzienia można użyć jako farsz do pierogów.</em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]76674[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p><em></em>500 g łopatki wieprzowej</p><p>250 g mięsa wołowego na gulasz</p><p>100-150 g boczku wędzonego lub wędzonego parzonego</p><p>2 cebule</p><p>1 łyżka masła</p><p>czarny pieprz</p><p>sól</p><p></p><p>zestaw warzyw na rosół lub ew. vegeta</p><p></p><p>W garnku zagotować wodę wraz z warzywami. Dzięki temu po ugotowaniu miesa otrzymamy pyszny bulion, do którego wystarczy potem ugotować makaron i mamy gotowy rosół na obiad lub bazę do innej zupy.</p><p></p><p>Do gotującej się wody włożyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i wołowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie, ok. 1,5 godziny. </p><p></p><p>Ugotowane mięso zemleć.</p><p></p><p>Na patelni na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z drobno pokrojonym boczkiem. Pod sam koniec smażenia dodać łyżkę masła.</p><p></p><p>Cebulę z boczkiem dodać do zmielonego miesa, doprawić do smaku czarnym pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Spróbować - mięso powinno mieć wyrazisty smak.</p><p></p><p>Jeśłi masa jest zbyt sucha, dodawać ostrożnie po trochu bulionu od gotowania miesa, aż do osiągnięcia właściwej konsystencji.</p><p></p><p></p><p></p><p>Na każdym naleśniku układać ok. 1 czubatej łyżki nadzienia. Naleśniki zwijać luźno, ponieważ mięso podczas późniejszego podgrzewania zwięsza objętość i naleśniki mogłyby popękać.</p><p></p><p>Gotowe krokiety obsmażamy na patelni. </p><p></p><p>Z tej ilości wychodzi 8-10 krokietów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1339037, member: 2721"] [I]Krokiety z mięsem stanową bardzo smaczne i pożywne danie. Jego zaletą jest również to, że mieso możemy przygotowąć sobie np. dzień wcześniej, a drugiego dnia nadziać naleśniki. To potrawa, która świetnie nadaje się także do odgrzewania. Ponieważ wiekszość osób ma swój ulubiony przepis na naleśniki, podaję tutaj tylko nadzienie. Tego samego nadzienia można użyć jako farsz do pierogów. [ATTACH=full]76674[/ATTACH] [/I]500 g łopatki wieprzowej 250 g mięsa wołowego na gulasz 100-150 g boczku wędzonego lub wędzonego parzonego 2 cebule 1 łyżka masła czarny pieprz sól zestaw warzyw na rosół lub ew. vegeta W garnku zagotować wodę wraz z warzywami. Dzięki temu po ugotowaniu miesa otrzymamy pyszny bulion, do którego wystarczy potem ugotować makaron i mamy gotowy rosół na obiad lub bazę do innej zupy. Do gotującej się wody włożyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i wołowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie, ok. 1,5 godziny. Ugotowane mięso zemleć. Na patelni na niewielkiej ilości oleju zrumienić obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z drobno pokrojonym boczkiem. Pod sam koniec smażenia dodać łyżkę masła. Cebulę z boczkiem dodać do zmielonego miesa, doprawić do smaku czarnym pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Spróbować - mięso powinno mieć wyrazisty smak. Jeśłi masa jest zbyt sucha, dodawać ostrożnie po trochu bulionu od gotowania miesa, aż do osiągnięcia właściwej konsystencji. Na każdym naleśniku układać ok. 1 czubatej łyżki nadzienia. Naleśniki zwijać luźno, ponieważ mięso podczas późniejszego podgrzewania zwięsza objętość i naleśniki mogłyby popękać. Gotowe krokiety obsmażamy na patelni. Z tej ilości wychodzi 8-10 krokietów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Krokiety z mięsem / naleśniki z mięsem*
Top
Bottom