- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Krokiety z pieczarkami i ryżem
Naleśniki:
6 jajek
600 ml mleka
240 g mąki pszennej
szczypta soli
masło do smażenia
Farsz:
600 g pieczarek
2 nieduże cebule
1 malutka ostra papryczka
3 łyżki oleju roślinnego
150 g złotego ryżu
ok. 200 ml bulionu jarzynowego
3 łyżki posiekanej zieleniny np. natki pietruszki albo innych ulubionych ziół
1 białko
do smaku - sól, pieprz ziołowy
Do panierowania:
2 całe jajka + 50ml mleka
bułka tarta
do smażenia - olej roślinny
1.Mąkę, jajka, mleko i sól roztrzepać i pozostawić na 30 minut. Smażyć na małej patelni przy bardzo małej ilości masła. Powinni wyjść ok 25 sztuk.
2.Pieczarki scieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z chili.
3.Cebulę smażymy na oleju ok 2 minut, dodajemy chili i pieczarki. Smażyma następne 3 minuty. Dodajemy ryż, bulion, solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i czekamy aż ryż będzie miękki. Wszystko studzimy.
4.Na środek każdego lekko przestudzonego naleśnika nakładamy czubatą łyżkę farszu. Składałam krokiety, lekko smarując koniec naleśnika, aby krokiet trzymał się w całości.
5.Zanurzamy w rozbełtanym jajku z mlekiem, następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Ps Inspiracją tego dania jest przepis z tej strony http://smacznapyza.blogspot.de/2013/01/kro...mi-i-ryzem.html

Naleśniki:
6 jajek
600 ml mleka
240 g mąki pszennej
szczypta soli
masło do smażenia
Farsz:
600 g pieczarek
2 nieduże cebule
1 malutka ostra papryczka
3 łyżki oleju roślinnego
150 g złotego ryżu
ok. 200 ml bulionu jarzynowego
3 łyżki posiekanej zieleniny np. natki pietruszki albo innych ulubionych ziół
1 białko
do smaku - sól, pieprz ziołowy
Do panierowania:
2 całe jajka + 50ml mleka
bułka tarta
do smażenia - olej roślinny
1.Mąkę, jajka, mleko i sól roztrzepać i pozostawić na 30 minut. Smażyć na małej patelni przy bardzo małej ilości masła. Powinni wyjść ok 25 sztuk.
2.Pieczarki scieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z chili.
3.Cebulę smażymy na oleju ok 2 minut, dodajemy chili i pieczarki. Smażyma następne 3 minuty. Dodajemy ryż, bulion, solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i czekamy aż ryż będzie miękki. Wszystko studzimy.
4.Na środek każdego lekko przestudzonego naleśnika nakładamy czubatą łyżkę farszu. Składałam krokiety, lekko smarując koniec naleśnika, aby krokiet trzymał się w całości.
5.Zanurzamy w rozbełtanym jajku z mlekiem, następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Ps Inspiracją tego dania jest przepis z tej strony http://smacznapyza.blogspot.de/2013/01/kro...mi-i-ryzem.html