Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
krokiety ziemniaczane ze szpinakiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kasha" data-source="post: 1563568" data-attributes="member: 98"><p>Przepis i zdjęcie ze strony <a href="http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/ziemniaczane-kotlety-kijowskie-z.html" target="_blank">http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/...ijowskie-z.html</a></p><p></p><p></p><p></p><p><em> <strong> ciasto ziemniaczane:</strong></em></p><p><em> <em>około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków</em></em></p><p><em><em> 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)</em></em></p><p><em><em> 2 małe jaja lub 1 duże</em></em></p><p><em><em> 2 średnie cebule</em></em></p><p><em><em> sól, pieprz</em></em></p><p><em><em> mąka do obtaczania kotletów</em></em></p><p><em><em></em></em></p><p><em><em><strong> farsz:</strong></em></em></p><p><em><em> 400 gramów mrożonego szpinaku</em></em></p><p><em><em> 3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera</em></em></p><p><em><em> 2 łyżki mąki pszennej</em></em></p><p><em><em> 2 łyżki oleju</em></em></p><p><em><em> 4 - 5 ząbków czosnku</em></em></p><p><em><em> sól, pieprz</em></em></p><p><em><em></em></em></p><p><em><em><strong> dip:</strong></em></em></p><p><em><em> duży jogurt naturalny</em></em></p><p><em><em> 3 ząbki czosnku</em></em></p><p><em><em> sól, pieprz</em></em></p><p><em><em> pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku</em></em></p><p><em></em></p><p><em>Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku.</em></p><p><em>Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty),</em></p><p> <em>pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, </em></p><p><em>następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. </em></p><p><em>Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.</em></p><p><em></em></p><p><em>Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.</em></p><p><em>Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. </em></p><p><em>Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, </em></p><p><em>jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.</em></p><p><em></em></p><p><em>Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, </em></p><p><em>w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy &quot;zawiniątko&quot;, przykrywamy drugim rozpłaszczonym, </em></p><p><em>mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kasha, post: 1563568, member: 98"] Przepis i zdjęcie ze strony [URL="http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/ziemniaczane-kotlety-kijowskie-z.html"]http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/...ijowskie-z.html[/URL] [I] [B] ciasto ziemniaczane:[/B] [i]około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków) 2 małe jaja lub 1 duże 2 średnie cebule sól, pieprz mąka do obtaczania kotletów [B] farsz:[/B] 400 gramów mrożonego szpinaku 3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 4 - 5 ząbków czosnku sól, pieprz [B] dip:[/B] duży jogurt naturalny 3 ząbki czosnku sól, pieprz pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku[/I] Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku. Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić. Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków. Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki. Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy "zawiniątko", przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
krokiety ziemniaczane ze szpinakiem
Top
Bottom