Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Królewiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sonja1" data-source="post: 115611" data-attributes="member: 405"><p>Ciasto kruche:</p><p>30 dag mąki, </p><p>8 dag cukru,</p><p>2 łyżki miodu, może być sztuczny,</p><p>1 jajko,</p><p>1/2 lyżeczki sody,</p><p>15 dag margaryny.</p><p></p><p></p><p>Biszkopt:</p><p>5 jajek,</p><p>5 łyżek cukru,</p><p>5 łyżek mąki,</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.</p><p></p><p>Krem:</p><p>8 dag cukru,</p><p>cukier waniliowy,</p><p>2 szklanki mleka,</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej,</p><p>1 łyżka mąki pszennej,</p><p>1 margaryna.</p><p></p><p></p><p>Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, osobno upiec na złoty kolor.</p><p>Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Połączyć z przesianą mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor w tej samej blasze co kruche placki.</p><p>Mleko zagotować z cxukrem i margaryną (odlać pół szklanki). W odlanym mleku rozprowadzić mąkę, wlać na wrzące mleko, podgrzewać aż budyń zgęstnieje (ma być dość rzadki). Na kruchy placek wylej część gorącej masy, przykryć biszkoptem, wylać masę i na wierzch nałożyć kruchy placek spodem do góry. Wierzch można polać masą albo polewą czekoladową, wstawić do lodowki.</p><p>Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sonja1, post: 115611, member: 405"] Ciasto kruche: 30 dag mąki, 8 dag cukru, 2 łyżki miodu, może być sztuczny, 1 jajko, 1/2 lyżeczki sody, 15 dag margaryny. Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 8 dag cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 margaryna. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, osobno upiec na złoty kolor. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Połączyć z przesianą mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor w tej samej blasze co kruche placki. Mleko zagotować z cxukrem i margaryną (odlać pół szklanki). W odlanym mleku rozprowadzić mąkę, wlać na wrzące mleko, podgrzewać aż budyń zgęstnieje (ma być dość rzadki). Na kruchy placek wylej część gorącej masy, przykryć biszkoptem, wylać masę i na wierzch nałożyć kruchy placek spodem do góry. Wierzch można polać masą albo polewą czekoladową, wstawić do lodowki. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Królewiec
Top
Bottom