- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Królik w oliwkach
4 królicze udka
100 ml oliwy
150 g pokrojonego na plastry boczku
100 g szalotek
po 100 g czarnych i zielonych oliwek bez pestek
4 gałązki rozmarynu i kilka listków szałwii
150 g pieczarek
2 ząbki czosnku
400 ml wytrawnego wina
sól i pieprz
1.Plastry boczku smażymy na złoty kolor. Wyciągamy z patelni. Na patelnię wlewamy oliwę. Mocno podgrzewamy i smażymy z wszystkich stron udka królika. Po podsmażeniu solimy i pieprzymy.
2.Cebulkę obieramy i przekrawamy na połowę.
3.Królika i cały tłuszcz przelewamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy cebulę i wszystkie zioła oraz oliwki wraz z zalewą. Dodajemy także usmażony boczek. Wszystko zalewamy winem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 200 stopni. Odkrywamy folię, dodajemy pokrojone w bardzo dużą kostkę pieczarki. Delikatnie wszystko potrząsamy i wstawiamy naszego królika najwyżej jak można w naszym piekarniku na następne 15 minut.

4 królicze udka
100 ml oliwy
150 g pokrojonego na plastry boczku
100 g szalotek
po 100 g czarnych i zielonych oliwek bez pestek
4 gałązki rozmarynu i kilka listków szałwii
150 g pieczarek
2 ząbki czosnku
400 ml wytrawnego wina
sól i pieprz
1.Plastry boczku smażymy na złoty kolor. Wyciągamy z patelni. Na patelnię wlewamy oliwę. Mocno podgrzewamy i smażymy z wszystkich stron udka królika. Po podsmażeniu solimy i pieprzymy.
2.Cebulkę obieramy i przekrawamy na połowę.
3.Królika i cały tłuszcz przelewamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy cebulę i wszystkie zioła oraz oliwki wraz z zalewą. Dodajemy także usmażony boczek. Wszystko zalewamy winem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 200 stopni. Odkrywamy folię, dodajemy pokrojone w bardzo dużą kostkę pieczarki. Delikatnie wszystko potrząsamy i wstawiamy naszego królika najwyżej jak można w naszym piekarniku na następne 15 minut.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: