Królik w oliwkach

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Królik w oliwkach

Królik_z_oliwkami.JPG

4 królicze udka
100 ml oliwy
150 g pokrojonego na plastry boczku
100 g szalotek
po 100 g czarnych i zielonych oliwek bez pestek
4 gałązki rozmarynu i kilka listków szałwii
150 g pieczarek
2 ząbki czosnku
400 ml wytrawnego wina
sól i pieprz

1.Plastry boczku smażymy na złoty kolor. Wyciągamy z patelni. Na patelnię wlewamy oliwę. Mocno podgrzewamy i smażymy z wszystkich stron udka królika. Po podsmażeniu solimy i pieprzymy.
2.Cebulkę obieramy i przekrawamy na połowę.
3.Królika i cały tłuszcz przelewamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy cebulę i wszystkie zioła oraz oliwki wraz z zalewą. Dodajemy także usmażony boczek. Wszystko zalewamy winem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 200 stopni. Odkrywamy folię, dodajemy pokrojone w bardzo dużą kostkę pieczarki. Delikatnie wszystko potrząsamy i wstawiamy naszego królika najwyżej jak można w naszym piekarniku na następne 15 minut.
 

Załączniki

  • Królik_z_oliwkami.JPG
    Królik_z_oliwkami.JPG
    350.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy