- Sty 12, 2009
- 158
- 0
- 0
Tak sobie pomyślałam, że idzie wiosna warto by zacząć poważniej myśleć o zdrowiu, jeść więcej warzyw...
Wymyśliłam więc następującą potrawę, która jest sycąca,nie ma zbyt wielu (chyba) kalorii i jest lekkostrawna.Proszę oto owoc mojej inwencji
Składniki
- mięso z królika
- parę liści świeżej szałwii
- skórka z cytryny
- olej
- białe wino
- pieprz
- zielony groszek (mrożony jak na razie)
- kalarepka
- pieczarki
- czosnek
- młode ziemniaczki
- szalotki
- śmietana (nie za dużo)
- bulion
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażam liście szałwi i skórkę z cytryny , aż olej nabierze aromatu ziół,potem je ściągam (ale zachowuje szałwię,jest taka fajnie chrupiąca ,wrzucam ją na koniec do gara).Następnie podsmażam kawałki królika,jak się trochę zrumienią ,podlewam winem i jeszcze trochę duszę.Wrzucam do naczynia żaroodpornego 180 C,zalewam bulionem zmieszanym z winem.W między czasie podsmażam na tym samym tłuszczu : ziemniaki (pokrojone razem ze skórką),kalarepkę,szalotki pocięte w ćwiartki,pieczarki , zielony groszek i na końcu jak się już odparuje posiekany czosnek.
Daję do warzyw troszkę śmietany,przyprawiam pieprzem i solą .Z naczynia do pieczenia wyjmuję królika i wyjmuję z niego kości (jeżeli nie chcecie tego robić na talerzu podczas jedzenia).Wrzucam wszystko razem do garnka i piekę jeszcze 20 min .Serwuję z zieloną sałatą, ale dzisiaj na obiad była surówka z buraczków, bo mi została z poprzedniego obiadu
Smacznego !
Wymyśliłam więc następującą potrawę, która jest sycąca,nie ma zbyt wielu (chyba) kalorii i jest lekkostrawna.Proszę oto owoc mojej inwencji

Składniki
- mięso z królika
- parę liści świeżej szałwii
- skórka z cytryny
- olej
- białe wino
- pieprz
- zielony groszek (mrożony jak na razie)
- kalarepka
- pieczarki
- czosnek
- młode ziemniaczki
- szalotki
- śmietana (nie za dużo)
- bulion
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażam liście szałwi i skórkę z cytryny , aż olej nabierze aromatu ziół,potem je ściągam (ale zachowuje szałwię,jest taka fajnie chrupiąca ,wrzucam ją na koniec do gara).Następnie podsmażam kawałki królika,jak się trochę zrumienią ,podlewam winem i jeszcze trochę duszę.Wrzucam do naczynia żaroodpornego 180 C,zalewam bulionem zmieszanym z winem.W między czasie podsmażam na tym samym tłuszczu : ziemniaki (pokrojone razem ze skórką),kalarepkę,szalotki pocięte w ćwiartki,pieczarki , zielony groszek i na końcu jak się już odparuje posiekany czosnek.
Daję do warzyw troszkę śmietany,przyprawiam pieprzem i solą .Z naczynia do pieczenia wyjmuję królika i wyjmuję z niego kości (jeżeli nie chcecie tego robić na talerzu podczas jedzenia).Wrzucam wszystko razem do garnka i piekę jeszcze 20 min .Serwuję z zieloną sałatą, ale dzisiaj na obiad była surówka z buraczków, bo mi została z poprzedniego obiadu

Smacznego !
Ostatnią edycję dokonał moderator: