Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Królik ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 940266" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wypatrzyłam na wyrwanej stronie &quot;Świat & Ludzie&quot;. Posłużył mi tylko za inspirację, ponieważ w oryginalnym przepisie jest wino i trochę inny sposób wykonania. </p><p>Najsmaczniejsze są udka królika, ale tym razem sprzedawano tylko zamrożone półtusze, więc zaryzykowałam. Proporcje dla 4 osób. </p><p></p><p>[ATTACH=full]49083[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg królika</p><p>10 dkg boczku wędzonego w plasterkach (bez skórki)</p><p>1 średnia cebula</p><p>15 dkg suszonych śliwek bez pestek (wzięłam kalifornijskie)</p><p>1/3 szklanki śmietany</p><p>2 kieliszki brandy</p><p>1 łyżeczka tymianku</p><p> liść laurowy</p><p>3 ziarna jałowca</p><p>szczypta ziół prowansalskich</p><p>trochę oleju</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Liść laurowy pokruszyć, wymieszać z tymiankiem, łyżeczką soli, kilkoma szczyptami pieprzu, zgniecionymi jagodami jałowca i ziołami prowansalskimi. Królika natrzeć przyprawami, włożyć do miski, skropić kieliszkiem brandy i odstawić na noc, najlepiej na 12 godzin do lodówki. Następnego dnia opłukać śliwki i jeśli są twarde moczyć przez godzinę. Mnie ominęła ta czynność, ponieważ śliwek kalifornijskich nie trzeba było moczyć. </p><p>Dno rozgrzanej patelni skropić olejem, i podsmażyć plastry boczku. Zrumieniony boczek wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy królika. Do garnka o grubym dnie przekladamy królika, dodajemy cebulę posiekaną w kostkę, boczek, polewamy marynatą, w której marynował się królik, i drugim kieliszkiem brandy. Rondel przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy królika przez godzinę. Wtedy dokładamy śliwki i dusimy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy z sosem i zagotowujemy. Podajemy z zasmażanymi buraczkami i kluseczkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 940266, member: 10341"] Przepis wypatrzyłam na wyrwanej stronie "Świat & Ludzie". Posłużył mi tylko za inspirację, ponieważ w oryginalnym przepisie jest wino i trochę inny sposób wykonania. Najsmaczniejsze są udka królika, ale tym razem sprzedawano tylko zamrożone półtusze, więc zaryzykowałam. Proporcje dla 4 osób. [ATTACH=full]49083[/ATTACH] [B]Składniki [/B]1 kg królika 10 dkg boczku wędzonego w plasterkach (bez skórki) 1 średnia cebula 15 dkg suszonych śliwek bez pestek (wzięłam kalifornijskie) 1/3 szklanki śmietany 2 kieliszki brandy 1 łyżeczka tymianku liść laurowy 3 ziarna jałowca szczypta ziół prowansalskich trochę oleju sól, pieprz Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Liść laurowy pokruszyć, wymieszać z tymiankiem, łyżeczką soli, kilkoma szczyptami pieprzu, zgniecionymi jagodami jałowca i ziołami prowansalskimi. Królika natrzeć przyprawami, włożyć do miski, skropić kieliszkiem brandy i odstawić na noc, najlepiej na 12 godzin do lodówki. Następnego dnia opłukać śliwki i jeśli są twarde moczyć przez godzinę. Mnie ominęła ta czynność, ponieważ śliwek kalifornijskich nie trzeba było moczyć. Dno rozgrzanej patelni skropić olejem, i podsmażyć plastry boczku. Zrumieniony boczek wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy królika. Do garnka o grubym dnie przekladamy królika, dodajemy cebulę posiekaną w kostkę, boczek, polewamy marynatą, w której marynował się królik, i drugim kieliszkiem brandy. Rondel przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy królika przez godzinę. Wtedy dokładamy śliwki i dusimy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy z sosem i zagotowujemy. Podajemy z zasmażanymi buraczkami i kluseczkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Królik ze śliwkami
Top
Bottom