Krucha tarta z bitą śmietaną i żurawiną

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
DSC_0598.JPG

ciasto kruche:
300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka (z jajka rozm. M)
szczypta soli

500 ml śmietany tortowej 36%
ew. śmietan fix (do tej ilości śmietany potrzebne są 2)
cukier puder do bitej śmietany - ilość do smaku
400 g konfitury lub dżemu z żurawiny/borówki
1 łyżeczka żelatyny
50 g migdałów w płatkach

1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.

Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Całość zagniatamy szybko na spójną masę. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.

Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia, na którym rozsypujemy suszony groch lub fasolę. Zapobiegnie to unoszeniu się ciasta podczas pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie złote, ok. 25-30 minut.

2. Konfiturę żurawinową podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagotuje, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny i energicznie mieszamy. Gorącą konfiturę wykładamy równą warstwą na upieczone ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder do smaku. Podczas ubijania można dodać także śmietan fix. Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, formując - w zależności od upodobań - równą warstwę lub kopułę.

Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Należy uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane.Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
Przechowujemy w lodówce.

DSC_0599.JPG

Załączniki

• DSC_0598.JPG
    DSC_0598.JPG
    124.3 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_0599.JPG
    DSC_0599.JPG
    97.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy