Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Krucha tarta ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1027908" data-attributes="member: 2721"><p>Pyszna i aromatyczna. Poza sezonem można ją przygotować z mrożonych śliwek. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56733[/ATTACH]</p><p></p><p>300 g mąki pszennej tortowej</p><p>200 g masła</p><p>100 g cukru</p><p>1 jajko</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>1 łyżka bułki tartej</p><p>1 kg śliwek</p><p></p><p>na lukier:</p><p>5 łyżeczek cukru pudru</p><p>odrobina mleka</p><p></p><p></p><p>Masło rozpuścić.</p><p>Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.</p><p></p><p>W tym czasie umyć śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z cynamonem i bułką tartą. (Mrożone śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre)</p><p></p><p></p><p>2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.</p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.</p><p></p><p>Polukrować.</p><p></p><p>Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1027908, member: 2721"] Pyszna i aromatyczna. Poza sezonem można ją przygotować z mrożonych śliwek. [ATTACH=full]56733[/ATTACH] 300 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1 kg śliwek na lukier: 5 łyżeczek cukru pudru odrobina mleka Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki. W tym czasie umyć śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z cynamonem i bułką tartą. (Mrożone śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre) 2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min. Polukrować. Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Krucha tarta ze śliwkami
Top
Bottom