Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche babeczki z masą makową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1055732" data-attributes="member: 2721"><p>Jak w niedługim czasie przygotować małe słodkie pyszności? Do tego proste w wykonaniu a wyglądające bardzo dekoracyjnie? Polecam przygotowanie pysznych babeczek makowych z kruchego ciasta. To deser, któremu mało kto się oprze, nie tylko w okresie zimowym. Nadają się jako dodatek do wieczornej kawy a także jako eleganckie uzupełnienie świątecznego stołu. </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]58995[/ATTACH]</p><p></p><p>300 g mąki pszennej tortowej</p><p>200 g masła</p><p>100 g cukru</p><p>1 jajko</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>masa makowa w puszce, 400 g</p><p></p><p></p><p>Masło rozpuścić.</p><p>Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki na 10m minut. Ciasto wyjąc, oderwać kawałek ( wielkości niedużej cytryny ) i schować ponownie do lodówki. Z niego zrobimy później kruszonkę. </p><p></p><p>Foremki do babeczek wyklejać dokładnie ciastem i napełniać masą makową. Kiedy wszystkie babeczki będą już wypełnione, zetrzeć na wierzch ( na tarce- duże oczka) kruszonkę.</p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180m st. ok. 25 min - aż będą złote.</p><p>Z tej porcji wyszło mi 30 babeczek, ale oczywiście wszystko zależy od tego, jak dużych foremek użyjecie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1055732, member: 2721"] Jak w niedługim czasie przygotować małe słodkie pyszności? Do tego proste w wykonaniu a wyglądające bardzo dekoracyjnie? Polecam przygotowanie pysznych babeczek makowych z kruchego ciasta. To deser, któremu mało kto się oprze, nie tylko w okresie zimowym. Nadają się jako dodatek do wieczornej kawy a także jako eleganckie uzupełnienie świątecznego stołu. [ATTACH=full]58995[/ATTACH] 300 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa makowa w puszce, 400 g Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki na 10m minut. Ciasto wyjąc, oderwać kawałek ( wielkości niedużej cytryny ) i schować ponownie do lodówki. Z niego zrobimy później kruszonkę. Foremki do babeczek wyklejać dokładnie ciastem i napełniać masą makową. Kiedy wszystkie babeczki będą już wypełnione, zetrzeć na wierzch ( na tarce- duże oczka) kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180m st. ok. 25 min - aż będą złote. Z tej porcji wyszło mi 30 babeczek, ale oczywiście wszystko zależy od tego, jak dużych foremek użyjecie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche babeczki z masą makową
Top
Bottom