Kruche babeczki

Alambra

Member
Kwi 11, 2009
11
0
0
P1100280.JPG
Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
200 g masła
1 żółtko

Śmietana kremówka lub masa bezowa. Te są akurat z bezą.

Owoce, które są pod ręką.

Zimne masło siekamy z maką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Do lodówki na 1h.
Rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Nakładamy ciasto na formę do babeczek. Przejeżdżamy wałkiem-foremki napełnione.
Do piekarnika 185 stopni do uzyskania złotego koloru.

Wersja z bezą. Ubijamy 2 białka z 100 g cukru. Na sztywno. Wkładamy babeczki na ok. 5 min. do piekarnika. Wyjmujemy napełniamy bezą i wkladamy z powrotem do piekarnika, aż do zezłocenia się bezy.

Wersja z kremówką. Ubijamy najlepiej duża. Po ostygnięciu wypelnic babeczki.

Na wierzch układamy owoce.

Smacznego!

 

Załączniki

  • P1100280.JPG
    P1100280.JPG
    978 KB · Wyświetleń: 1

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Na przyszłość takie babeczki to do ciasteczek.
icon_smile.gif

A sam przepis - prosty, acz obiecujący, bo proporcje na kruche IMO bardzo dobre, dużo masła
mniam.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Alambro- piekę babeczki w/g tego samego przepisu. Jeśli dobrze pamiętam to przepis M Gessler.
Babeczki są super. Używam mąki krupczatki lub mieszam krupczatkę i tortową. Wychodzi z tej
porcji około 30 szt. Piekę w temp.200st.C przez ok. 17 min. Z bezą jeszcze nigdy nie robiłam.
lecker.gif
wink.gif
 

Alambra

Member
Kwi 11, 2009
11
0
0
O nie wiedziałam, że to przepis M. Gessler:)
To przepis tak "stary" jak moja babcia. Dostałam go właśnie od niej. Przepisów na dobre kruche jest niewiele, wię ctrudno się dziwić
icon_smile.gif
 

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Uwielbiam kruche babeczki a na wielkanoc bardzo pasują.
Już nie wiem które babeczki zrobić' tyle opcji do wyboru ...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy