- Kwi 11, 2009
- 11
- 0
- 0

Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
200 g masła
1 żółtko
Śmietana kremówka lub masa bezowa. Te są akurat z bezą.
Owoce, które są pod ręką.
Zimne masło siekamy z maką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Do lodówki na 1h.
Rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Nakładamy ciasto na formę do babeczek. Przejeżdżamy wałkiem-foremki napełnione.
Do piekarnika 185 stopni do uzyskania złotego koloru.
Wersja z bezą. Ubijamy 2 białka z 100 g cukru. Na sztywno. Wkładamy babeczki na ok. 5 min. do piekarnika. Wyjmujemy napełniamy bezą i wkladamy z powrotem do piekarnika, aż do zezłocenia się bezy.
Wersja z kremówką. Ubijamy najlepiej duża. Po ostygnięciu wypelnic babeczki.
Na wierzch układamy owoce.
Smacznego!