Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche ciasteczka migdałowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 630447" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kruche ciasteczka migdałowe</strong></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200 - 250 g mąki pszennej</p><p>200 g zmielonych migdałów</p><p>200 g masła lub margaryny</p><p>100 g drobnego lub zmielonego cukru ( albo więcej, jak ktoś woli bardziej słodkie)</p><p>szczypta proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>2 żółtka</p><p>ulubiony lukier i płatki migdałów do dekoracji ( lekko uprażone na suchej patelni i ostudzone)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać zmielone migdały, sól i cukier. Dodać schłodzone masło, posiekać, by powstały grudki wielkości ziaren jałowca, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.</p><p>Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Potem rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ciastka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około 10 - 15 minut. Uważać, by ich nie przypalić! Po upieczeniu i ostudzeniu dowolnie lukrować i posypywać płatkami migdałów.</p><p></p><p></p><p>W tamtym roku upiekłam z tego przepisu choinkę do dekoracji świątecznego stołu. </p><p>Ciasto jest pyszne - bardzo kruche i delikatne.</p><p>[ATTACH=full]20388[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 630447, member: 1024"] [B]Kruche ciasteczka migdałowe[/B] [B]Składniki:[/B] 200 - 250 g mąki pszennej 200 g zmielonych migdałów 200 g masła lub margaryny 100 g drobnego lub zmielonego cukru ( albo więcej, jak ktoś woli bardziej słodkie) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka ulubiony lukier i płatki migdałów do dekoracji ( lekko uprażone na suchej patelni i ostudzone) [B]Wykonanie:[/B] Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać zmielone migdały, sól i cukier. Dodać schłodzone masło, posiekać, by powstały grudki wielkości ziaren jałowca, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Potem rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ciastka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około 10 - 15 minut. Uważać, by ich nie przypalić! Po upieczeniu i ostudzeniu dowolnie lukrować i posypywać płatkami migdałów. W tamtym roku upiekłam z tego przepisu choinkę do dekoracji świątecznego stołu. Ciasto jest pyszne - bardzo kruche i delikatne. [ATTACH=full]20388[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche ciasteczka migdałowe
Top
Bottom