- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Na jednej z ulubionych stron znalazłam przepis na ciasteczka z ukochanym kardamonem i tu Moja Mała Kuchni... mi przetłumaczyła przepis
Ciasteczka są rewelacyjne .
Poszłam za ciosem i na innej ulubionej stronie znalazłam ciasteczka z ulubionym imbirem to przetłumaczyłam sobie składniki ,a wykonałam wg przepisu na kardamonowe ciasteczka.
Te imbirowe są równie pyszne , nie wiem które lepsze ,chyba oba !!!!
Kruche ciasteczka z kardamonem
przepis stąd
200 g masła w temp pokojowej
1 i 1/4 cup (szklanki) brązowego cukru + 2 łyżki
2 i 1/2 cups (szklanki) mąki pszennej zwykłej
1 łyżeczka kardamonu mielonego
Miksujemy masło i cukier aż stanie się jasne i kremowe. Dodajemy kardamon i mąkę i miksujemy aż się dobrze wymieszają.
Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do natłuszczonej prostokątnej formy, ugniatając palcami - ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Posypujemy po wierzchu dodatkowymi 2 łyżkami cukru i delikatnie wciskamy go do ciasta.
Przykrywamy formę plastikiem i wkładamy do lodówki by ciasto stwardniało (na około 1 godzinę). Nacinamy ciasto nożem by powstały ciasteczka. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można też ciasto w całości dać do lodówki i schłodzone rozwałkowywać i wykrawać okrągłe ciasteczka. posypać cukrem, wciskamy go palcami i przenosimy ciasteczka na blachę natłuszczoną.
Pieczemy w 150 C przez 35-40 minut aż będą sztywne przy dotknięciu palcem (lekko naciskamy palcem by sprawdzić). Chłodzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Z przepisu powstaje ok. 36 ciasteczek.
moje uwagi
-pyszne
-lekko chrupiące
-bardzo maślane
-bardzo pachnące
Kruche ciasteczka z imbirem
przepis pochodzi stąd
250 g masła w temperatura pokojowej
250g uniwersalne mąki pszennej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka imbiru w proszku
75g kandyzowanego imbiru, posiekanego
wykonanie jak wyżej, tylko pocięłam w kwadraty
moje uwagi
-bardzo delikatne
-mega maślane
- ślicznie pachną
- w smaku rewelacja

Poszłam za ciosem i na innej ulubionej stronie znalazłam ciasteczka z ulubionym imbirem to przetłumaczyłam sobie składniki ,a wykonałam wg przepisu na kardamonowe ciasteczka.
Te imbirowe są równie pyszne , nie wiem które lepsze ,chyba oba !!!!

Kruche ciasteczka z kardamonem
przepis stąd
200 g masła w temp pokojowej
1 i 1/4 cup (szklanki) brązowego cukru + 2 łyżki
2 i 1/2 cups (szklanki) mąki pszennej zwykłej
1 łyżeczka kardamonu mielonego
Miksujemy masło i cukier aż stanie się jasne i kremowe. Dodajemy kardamon i mąkę i miksujemy aż się dobrze wymieszają.
Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do natłuszczonej prostokątnej formy, ugniatając palcami - ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Posypujemy po wierzchu dodatkowymi 2 łyżkami cukru i delikatnie wciskamy go do ciasta.
Przykrywamy formę plastikiem i wkładamy do lodówki by ciasto stwardniało (na około 1 godzinę). Nacinamy ciasto nożem by powstały ciasteczka. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można też ciasto w całości dać do lodówki i schłodzone rozwałkowywać i wykrawać okrągłe ciasteczka. posypać cukrem, wciskamy go palcami i przenosimy ciasteczka na blachę natłuszczoną.
Pieczemy w 150 C przez 35-40 minut aż będą sztywne przy dotknięciu palcem (lekko naciskamy palcem by sprawdzić). Chłodzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Z przepisu powstaje ok. 36 ciasteczek.
moje uwagi
-pyszne
-lekko chrupiące
-bardzo maślane
-bardzo pachnące

Kruche ciasteczka z imbirem
przepis pochodzi stąd
250 g masła w temperatura pokojowej
250g uniwersalne mąki pszennej
60 g cukru pudru
1 łyżeczka imbiru w proszku