Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche ciasto z budyniem i owocami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hania" data-source="post: 136610" data-attributes="member: 397"><p>Przepis pochodzi z broszurki "Kasia- ciasta wielkanocne" i w oryginale nosi nazwę "niedzielny łakomczuszek".</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>3 szklanki mąki</p><p>1 szklanka cukru</p><p>25 dag margaryny</p><p>2 jajka</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>cukier waniliowy</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>2 opakowania budyniu (na 1/2lmleka)</p><p>3/4 l mleka</p><p>3 owoce kiwi</p><p>2 banany</p><p>4 jabłka</p><p>2 szczypty cynamonu</p><p></p><p>Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażalnika, drugą wylepić blachę, ponakłuwać widelcem. (Ciasto jest trochę lepkie, ja przy wylepianiu oprószam je lekko mąką i robię to omączonymi dłońmi) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec na jasnozłoty kolor (ok. 15 min).</p><p>Na mleku ugotować budyń, jeszcze gorący wylać na podpieczony spód.</p><p>Pokrojone w kostkę owoce ułożyć na budyniu, posypać cynamonem.</p><p>Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na owoce. Piec ok 40 min w 180 stopniach.</p><p></p><p>Ja nigdy nie piekłam z takimi owocami jakie są w przepisie bo jakoś nigdy nie miałam ich pod ręką. Robiłam za to z jabłkami, wiśniami ze słoika, malinami.</p><p>Ciasto należy kroić po wystygnięciu, najlepiej na drugi dzień. Chociaż moje łakomczuchy zawsze domagają się kawałka takiego jeszcze ciepłego z rozlewającym się budyniem. Pycha.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hania, post: 136610, member: 397"] Przepis pochodzi z broszurki "Kasia- ciasta wielkanocne" i w oryginale nosi nazwę "niedzielny łakomczuszek". Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: 2 opakowania budyniu (na 1/2lmleka) 3/4 l mleka 3 owoce kiwi 2 banany 4 jabłka 2 szczypty cynamonu Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażalnika, drugą wylepić blachę, ponakłuwać widelcem. (Ciasto jest trochę lepkie, ja przy wylepianiu oprószam je lekko mąką i robię to omączonymi dłońmi) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec na jasnozłoty kolor (ok. 15 min). Na mleku ugotować budyń, jeszcze gorący wylać na podpieczony spód. Pokrojone w kostkę owoce ułożyć na budyniu, posypać cynamonem. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na owoce. Piec ok 40 min w 180 stopniach. Ja nigdy nie piekłam z takimi owocami jakie są w przepisie bo jakoś nigdy nie miałam ich pod ręką. Robiłam za to z jabłkami, wiśniami ze słoika, malinami. Ciasto należy kroić po wystygnięciu, najlepiej na drugi dzień. Chociaż moje łakomczuchy zawsze domagają się kawałka takiego jeszcze ciepłego z rozlewającym się budyniem. Pycha. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche ciasto z budyniem i owocami
Top
Bottom