Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche ciasto z owocami i waniliową pianką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lena7900" data-source="post: 1436107" data-attributes="member: 21647"><p>Na prośbę <em>Moni</em> przepis zaczerpnięty <a href="http://smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-lekka-budyniowa-pianka,53889.html" target="_blank">ze smakera</a>.</p><p>Możemy je robić z rabarbarem, w tej wersji nam smakuje najlepiej,ale mogą być to też wiśnie ,brzoskwinie czy coś innego.</p><p></p><p>mąka pszenna - 2,5 szkl.</p><p>masło lub margaryna - 25 dag</p><p>proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki</p><p>żółtka- 5 szt</p><p>cukier puder- 3 łyżki</p><p>Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190?C przez o. 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.</p><p><strong>Pianka waniliow</strong>a </p><p>5 białek</p><p>1 szklanka cukru</p><p>2 opk cukru waniliowego</p><p>2 budynie waniliowe bez cukru</p><p>1/2 szklanki oleju</p><p>ok 1/2 kg łodyg rabarbaru ,lub innych owoców</p><p> 1/4 szklanki cukru pudru do owoców.</p><p></p><p>Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, a tuż przed dodaniem do ciasta wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim.</p><p> Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.</p><p></p><p>Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar . Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lena7900, post: 1436107, member: 21647"] Na prośbę [I]Moni[/I] przepis zaczerpnięty [URL="http://smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-lekka-budyniowa-pianka,53889.html"]ze smakera[/URL]. Możemy je robić z rabarbarem, w tej wersji nam smakuje najlepiej,ale mogą być to też wiśnie ,brzoskwinie czy coś innego. mąka pszenna - 2,5 szkl. masło lub margaryna - 25 dag proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki żółtka- 5 szt cukier puder- 3 łyżki Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190?C przez o. 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. [B]Pianka waniliow[/B]a 5 białek 1 szklanka cukru 2 opk cukru waniliowego 2 budynie waniliowe bez cukru 1/2 szklanki oleju ok 1/2 kg łodyg rabarbaru ,lub innych owoców 1/4 szklanki cukru pudru do owoców. Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, a tuż przed dodaniem do ciasta wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników. Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar . Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche ciasto z owocami i waniliową pianką
Top
Bottom