Kruche migdałowe rogaliki

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Delikatne, chrupiące, a w ustach się rozpływają
icon_biggrin.gif

img38432.jpg

Migdałowe rogaliki
ok. 600 g ciasteczek, 30 szt.

* 230 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 200 g miękkiego niesolonego masła
* 90 g cukru
* 1 jajko
* 1 łyżka aromatu waniliowego
* 100 g zmielonych migdałów
* 80 g kaszy manny

Dodatkowy cukier puder do dekoracji, ok. 4 łyżki.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajko, aromat waniliowy i cały czas miksując dosypywać mąkę, a na koniec migdały i kaszkę.
Z ciasta formować ciasteczka w kształcie półksiężyców i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-17 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią.
Jeszcze gorące posypywać cukrem pudrem. Kiedy całkowicie ostygną, posypać ponownie.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
.A gatko .opis bardzo apetyczny ,zdjecie tez ,chetnie się przekonam jak smakują tylko... w jaki sposob je formować?
czy to ciasto jest zwarte i mozna je formowac w ręku czy moze jest luzne i trzeba je wyciskac ze szprycy?

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
weerka @ 11 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=899512.A gatko .opis bardzo apetyczny ,zdjecie tez ,chetnie się przekonam jak smakują tylko... w jaki sposob je formować?
czy to ciasto jest zwarte i mozna je formowac w ręku czy moze jest luzne i trzeba je wyciskac ze szprycy?
Ciasto jest miękkie, ale świetnie się formuje ręcznie
daumen.gif
Takie w sam raz
icon_smile.gif

Dzięki temu, ze nie jest zbyt zwarte, ciasteczka wychodzą nieziemsko delikatne. I ta kaszka strzelająca między zębami
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 11 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=899526a jaszcze nie nabyłam migdałów ale wybieram się po nie to nie mówię nie , bo bardzo mi się podobają
U mnie znikają w zastraszającym tempie. Poprzednim razem, to chyba tylko ja je kupowałam, bo były dośc długo
icon_mrgreen.gif
Ale w Skarżysku, gdzie pracuję , ludzie tak nie wykupują jak u mnie, więc chyba tam się jeszcze dodatkowo zaopatrzę. Niech no tylko wezmę wypłatę (jeszcze mam częśc lipca nie wypłacone , bo o sierpniu i wrześniu to nawet nie mówię).

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
.Agatko. dziekuję!wyprobuję na pewno wygladaja na idealne antidotum na ponure jesienne dni
icon_mrgreen.gif

Krystyno może ten brak migdalow u Ciebie w sklepie to tylko znak ze Boze Narodzenie >>zaledwie<< za dwa miesiące
icon_lol.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bardzo zachęcajace...
mniam.gif

Coś mi się zdaje, że jedna paczka migdałów znalazła zastosowanie.
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy