Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Kruche pierożki z grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 784718" data-attributes="member: 10341"><p>Często, zamiast uszek, do barszczu podaję kruche pierożki, które są dla mnie łatwiejsze do zrobienia z powodu ciasta. Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki na ciasto</strong></p><p>20 dkg mąki</p><p>12 dkg masła</p><p>1 jajko</p><p>łyżka kwaśnej śmietany (22%)</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p><strong>Farsz</strong></p><p><strong></strong>5 -8 dkg ugotowanych suszonych grzybów</p><p>cebula</p><p>łyżka tartej bułki</p><p>1 jajko</p><p>sól, pieprz</p><p>1,5 łyżki masła</p><p></p><p>Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby siekamy bardzo drobno, po czym przesmażamy je na maśle z drobniutko posiekaną cebulą. Dodajemy łyżkę tartej bułki i dla uzyskania większej spoistości farszu - jedno surowe jajko. Farsz solimy i pieprzymy do smaku.</p><p>Z wymienionych składników, siekając je najpierw nożem, przygotowujemy kruche ciasto, zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka kieliszkiem do wina, nakładamy na każdy krążek nieco farszu i zlepiamy, formując zgrabne pierożki. Układamy je na blasze i pieczemy w gorącym (200st.) piekarniku na złoty kolor. Podajemy je ciepłe. Doskonale smakują również odgrzewane w piekarniku, czyli nie trzeba przygotowywać ich tego samego dnia, co pozwala nam rozłożyć sobie prace kuchenne w odpowiadającym nam czasie. Zamiast grzybowego, można też przyrządzić farsz z kapusty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 784718, member: 10341"] Często, zamiast uszek, do barszczu podaję kruche pierożki, które są dla mnie łatwiejsze do zrobienia z powodu ciasta. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki na ciasto[/B] 20 dkg mąki 12 dkg masła 1 jajko łyżka kwaśnej śmietany (22%) 1/2 łyżeczki soli [B]Farsz [/B]5 -8 dkg ugotowanych suszonych grzybów cebula łyżka tartej bułki 1 jajko sól, pieprz 1,5 łyżki masła Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby siekamy bardzo drobno, po czym przesmażamy je na maśle z drobniutko posiekaną cebulą. Dodajemy łyżkę tartej bułki i dla uzyskania większej spoistości farszu - jedno surowe jajko. Farsz solimy i pieprzymy do smaku. Z wymienionych składników, siekając je najpierw nożem, przygotowujemy kruche ciasto, zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odkładamy do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wycinamy kółka kieliszkiem do wina, nakładamy na każdy krążek nieco farszu i zlepiamy, formując zgrabne pierożki. Układamy je na blasze i pieczemy w gorącym (200st.) piekarniku na złoty kolor. Podajemy je ciepłe. Doskonale smakują również odgrzewane w piekarniku, czyli nie trzeba przygotowywać ich tego samego dnia, co pozwala nam rozłożyć sobie prace kuchenne w odpowiadającym nam czasie. Zamiast grzybowego, można też przyrządzić farsz z kapusty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Kruche pierożki z grzybami*
Top
Bottom