Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche pod mazurek, tartę, quiche, paj lub pieróg
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1687560" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kruche ciasto pod tartę wg przepisu Neli Rubinstein</strong></p><p></p><p>1 szklanka mąki (ok. 140 g) plus trochę do wałkowania (u mnie orkiszowa tortowa pół na pół z pełnoziarnistą)</p><p>1 i 1/2 łyżeczki cukru (u mnie pudru)</p><p>1/2 łyżeczki soli (u mnie spora szczypta)</p><p>100 g masła</p><p>100 g serka śmietankowego</p><p>1 jajko do posmarowania ciasta</p><p></p><p>Masło posiekać z mąką, solą i cukrem, dodać serek i krótko wyrobić. W cieście ma być widać wyraźne białe smugi.</p><p>Rozwałkować, wyłożyć nim formę, wstawić na 10 minut do lodówki.</p><p>Ja na swoją tartę z jabłkami ze słoika w formie o średnicy 28 cm podwoiłam ilość składników, białkiem posmarowałam spód ciasta i podpiekłam je 8 minut w 190 stopniach, a żółtkiem wymieszanym z odrobiną śmietanki posmarowałam wierzch ciasta. Całość piekłam jeszcze 26 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]101362[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1687560, member: 1024"] [B]Kruche ciasto pod tartę wg przepisu Neli Rubinstein[/B] 1 szklanka mąki (ok. 140 g) plus trochę do wałkowania (u mnie orkiszowa tortowa pół na pół z pełnoziarnistą) 1 i 1/2 łyżeczki cukru (u mnie pudru) 1/2 łyżeczki soli (u mnie spora szczypta) 100 g masła 100 g serka śmietankowego 1 jajko do posmarowania ciasta Masło posiekać z mąką, solą i cukrem, dodać serek i krótko wyrobić. W cieście ma być widać wyraźne białe smugi. Rozwałkować, wyłożyć nim formę, wstawić na 10 minut do lodówki. Ja na swoją tartę z jabłkami ze słoika w formie o średnicy 28 cm podwoiłam ilość składników, białkiem posmarowałam spód ciasta i podpiekłam je 8 minut w 190 stopniach, a żółtkiem wymieszanym z odrobiną śmietanki posmarowałam wierzch ciasta. Całość piekłam jeszcze 26 minut. [ATTACH=full]101362[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche pod mazurek, tartę, quiche, paj lub pieróg
Top
Bottom