Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche pod mazurek, tartę, quiche, paj lub pieróg
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1688455" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto pod tartę/ paj/pieróg </strong></p><p></p><p>Muszę w końcu wpisać ten przepis, bo ciągle go szukam na pazanda- tv:</p><p><a href="https://www.youtube.com/watch?v=hLgWiHT1zSU&t=6s" target="_blank">https://www.youtube.com/watch?v=hLgWiHT1zSU&t=6s</a></p><p></p><p>500 g mąki (u mnie różne, najczęściej orkiszowa z odrobiną semoliny)</p><p>250 g tłuszczu (w oryginale margaryna, u mnie - masło plus margaryna plus plaster smalcu)</p><p>200 g śmietany lub kefiru (dawałam pół na pół śmietanę z kefirem lub jogurtem greckim, bo mój kefir wydał mi się za rzadki)</p><p>łyżeczka cukru</p><p>łyżeczka soli (w wersji na słodko - szczypta)</p><p>10 g proszku do pieczenia (dwie łyżeczki)</p><p>Ja za pierwszy razem nie ścierałam tłuszczu na tarce, tylko klasycznie siekałam z mąką, ale przekonałam się, że z tarką idzie szybciej.</p><p></p><p></p><p>Z tej porcji wyjdzie spód na dwie duże tarty/ quiche lub jeden paj/pieróg.</p><p></p><p>EDIT:</p><p>Jeszcze inne półkruche spody pod tarty/quiche:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39333&hl=sp%F3d" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...3&hl=sp%F3d</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1688455, member: 1024"] [B]Ciasto pod tartę/ paj/pieróg [/B] Muszę w końcu wpisać ten przepis, bo ciągle go szukam na pazanda- tv: [URL="https://www.youtube.com/watch?v=hLgWiHT1zSU&t=6s"]https://www.youtube.com/watch?v=hLgWiHT1zSU&t=6s[/URL] 500 g mąki (u mnie różne, najczęściej orkiszowa z odrobiną semoliny) 250 g tłuszczu (w oryginale margaryna, u mnie - masło plus margaryna plus plaster smalcu) 200 g śmietany lub kefiru (dawałam pół na pół śmietanę z kefirem lub jogurtem greckim, bo mój kefir wydał mi się za rzadki) łyżeczka cukru łyżeczka soli (w wersji na słodko - szczypta) 10 g proszku do pieczenia (dwie łyżeczki) Ja za pierwszy razem nie ścierałam tłuszczu na tarce, tylko klasycznie siekałam z mąką, ale przekonałam się, że z tarką idzie szybciej. Z tej porcji wyjdzie spód na dwie duże tarty/ quiche lub jeden paj/pieróg. EDIT: Jeszcze inne półkruche spody pod tarty/quiche: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39333&hl=sp%F3d"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...3&hl=sp%F3d[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche pod mazurek, tartę, quiche, paj lub pieróg
Top
Bottom