- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
* 3 szklanki mąki (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 250 g masła lub margaryny (mocno schłodzone)
* 250 g kwaśnej śmietany (miałam dosyć tłustą)
* 0,5 łyżeczki sody
* marmolada
* cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Do dużej miski wsypać 2 i 2/3 szklanki maki. Zimny tłuszcz zetrzeć na tarce jarzynowej wprost na mąkę, co jakiś czas mieszając z nią, w trakcie ścierania. Mąkę z tłuszczem wymieszać palcami na kruszonkę. Do śmietany dodać sodę i wymieszać a następnie wlać do maki. Wymieszać i podsypując pozostałą mąką, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części, każdą zawijając w folię. Wstawic do lodówki na ok. pół godziny lub ciut dłużej.
Po schłodzeniu wyjąć jedną z części i rozwałkować na okrąg, podsypując mąką bo może się trochę kleić. Rozwałkowane ciasto powinno być dość cienkie, tak ok. 2 mm. Okrąg podzielić na 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkata ułożyć łyżeczkę marmolady i zawijać rożek. Odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
To samo zrobić z pozostałych części ciasta. Rożki mieszczą się na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni - termoobieg. Wstawić obie blachy i piec rożki ok. 25 minut. Upieczone wyjąć i posypać cukrem pudrem