Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche serca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1550220" data-attributes="member: 1142"><p>Na niedzielny lunch smazylam jajka sadzone w foremkach w ksztalcie serca i gdy tak smazylam, pomyslalam, ze jablkowe nadzienie, ladnie wygladaloyby zamkniete w sercach z kruchego ciasta. I ba, nie tylko ladnie wygladaja, ale smakuja tez przednio. Mozna walkowac ulubione ciasto kruche, na 3mm, dwa serca na kazde ciasto (ponizej podaje przepis na moje - nazywamy je rich shortcrust pastry, bo wzbogacamy jej jajami). Jablka najlepiej wziac takie, ktore po smazeniu miekna ale nie traca zanadto kasztaltu - ja wzielam Cox. Wlasciwie nie nadziewalam marcepanem tylko masa migdalowa, domowa, ale z powodzeniem wydaje mi sie, mozna uzyc marcepanu - ciastka beda slodsze.</p><p></p><p>Na 12 sporych serc.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p><strong>400g maki zwyklej</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki soli</strong></p><p><strong>4 lyzki cukru pudru*</strong></p><p><strong>100g zimnego masla</strong></p><p><strong>100g zimnego smalcu</strong></p><p><strong>2 jajka roztrzepane</strong></p><p><strong>2 lyzeczki soku z cytryny</strong></p><p><strong>ew. lodowata woda</strong></p><p></p><p>* gdy ciasto zagniatam do nieslodkich wypiekow wtedy pomijam cukier.</p><p></p><p>Make przesiewam z sola i cukrem do miski. Dodaje posiekane na kawalki maslo i smalec. Lacze tluszcze z maka az powstana okuszki. Na srodku robe wglebienie do ktorego wlewam jajka i sok z cytryny. Nozem o zaokraglonym koncu szybko lacze calosc w ciasto. Gdyby bylo suche, mozna dodac lodowatej wody, zaczynajac od jednej lyzki. Przyznaje jednak, ze jak dotad same jajka i sok wystarczaja.</p><p></p><p>Ciasto zawijam i chlodze, pare godzin najlepiej.</p><p></p><p>W tym czasie przygotowyuje nadzienie:</p><p></p><p><strong>maslo</strong></p><p><strong>4 jablka, obrane i pokrojone w kostke</strong></p><p><strong>3 lyzki cukru drobnego</strong></p><p><strong>1/4 lyzeczki cynamonu</strong></p><p><strong>skorka otarta z 1/2 cytryny</strong></p><p><strong>2 lyzki Calvadosu lub brandy/rumu</strong></p><p></p><p>Maslo stapiam i dodaje jablka, przesmazam, posypuje cukrem, cynamonem, starta skorka. lekko mieszam i smaze, gdy zaczynaja mieknac wlewam alkohol i redukuje. Chlodze przed uzyciem.</p><p></p><p>Rozgrzewam piec do 180C.</p><p></p><p></p><p>Ciasto dziele na pol i rozwalkowuje na dwa duze platy. Wykrawam serca. Na polowie wycietych ksztaltow ukladam cienkie plasterki masy migdalowej, na to po czubatej lyzce jablek, brzegi pedzluje jajkiem roztrzepanym z woda. Na wierzchu ukladam druga polowe serc, lekko dociskam, a nastepnie wyciskam widelcem wzorek. Ukladam na blasze wylozonej papierem. Wierzchy nakluwam widelcem, np na drodku, 3 razy. Pieke ok 15-20 min.</p><p></p><p>Dodatkowo rowniez podaje przepis na mase marcepanowa jesli macie ochote zrobic. W przepisie chodzi o wode rozana spozywcza, ktora jest bardzo aromatyczna i 1 lyzeczka to wiecej niz potrzeba. Masa po wyrobieniu jest zwarta, ale nie twarda jak marcepan, twardnieje w chlodzie. mozna dlugo przechowywac.</p><p></p><p><strong>Masa marcepanowa:</strong></p><p><strong>200g mielonych migdalow</strong></p><p><strong>200g cukru pudru</strong></p><p><strong>1 bialko</strong></p><p><strong>1 lyzka dobrego ekstraktu z migdalow</strong></p><p><strong>1 lyzeczka wody rozanej</strong></p><p></p><p>Mieszam migdalowa make z cukrem, dodaje bialko i dodatki smakowe. Zagniatam az stanie sie gladka. Chlodze. </p><p></p><p>[ATTACH=full]91076[/ATTACH] [ATTACH=full]91077[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]91078[/ATTACH] [ATTACH=full]91079[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1550220, member: 1142"] Na niedzielny lunch smazylam jajka sadzone w foremkach w ksztalcie serca i gdy tak smazylam, pomyslalam, ze jablkowe nadzienie, ladnie wygladaloyby zamkniete w sercach z kruchego ciasta. I ba, nie tylko ladnie wygladaja, ale smakuja tez przednio. Mozna walkowac ulubione ciasto kruche, na 3mm, dwa serca na kazde ciasto (ponizej podaje przepis na moje - nazywamy je rich shortcrust pastry, bo wzbogacamy jej jajami). Jablka najlepiej wziac takie, ktore po smazeniu miekna ale nie traca zanadto kasztaltu - ja wzielam Cox. Wlasciwie nie nadziewalam marcepanem tylko masa migdalowa, domowa, ale z powodzeniem wydaje mi sie, mozna uzyc marcepanu - ciastka beda slodsze. Na 12 sporych serc. Ciasto: [B]400g maki zwyklej 1/2 lyzeczki soli 4 lyzki cukru pudru* 100g zimnego masla 100g zimnego smalcu 2 jajka roztrzepane 2 lyzeczki soku z cytryny ew. lodowata woda[/B] * gdy ciasto zagniatam do nieslodkich wypiekow wtedy pomijam cukier. Make przesiewam z sola i cukrem do miski. Dodaje posiekane na kawalki maslo i smalec. Lacze tluszcze z maka az powstana okuszki. Na srodku robe wglebienie do ktorego wlewam jajka i sok z cytryny. Nozem o zaokraglonym koncu szybko lacze calosc w ciasto. Gdyby bylo suche, mozna dodac lodowatej wody, zaczynajac od jednej lyzki. Przyznaje jednak, ze jak dotad same jajka i sok wystarczaja. Ciasto zawijam i chlodze, pare godzin najlepiej. W tym czasie przygotowyuje nadzienie: [B]maslo 4 jablka, obrane i pokrojone w kostke 3 lyzki cukru drobnego 1/4 lyzeczki cynamonu skorka otarta z 1/2 cytryny 2 lyzki Calvadosu lub brandy/rumu[/B] Maslo stapiam i dodaje jablka, przesmazam, posypuje cukrem, cynamonem, starta skorka. lekko mieszam i smaze, gdy zaczynaja mieknac wlewam alkohol i redukuje. Chlodze przed uzyciem. Rozgrzewam piec do 180C. Ciasto dziele na pol i rozwalkowuje na dwa duze platy. Wykrawam serca. Na polowie wycietych ksztaltow ukladam cienkie plasterki masy migdalowej, na to po czubatej lyzce jablek, brzegi pedzluje jajkiem roztrzepanym z woda. Na wierzchu ukladam druga polowe serc, lekko dociskam, a nastepnie wyciskam widelcem wzorek. Ukladam na blasze wylozonej papierem. Wierzchy nakluwam widelcem, np na drodku, 3 razy. Pieke ok 15-20 min. Dodatkowo rowniez podaje przepis na mase marcepanowa jesli macie ochote zrobic. W przepisie chodzi o wode rozana spozywcza, ktora jest bardzo aromatyczna i 1 lyzeczka to wiecej niz potrzeba. Masa po wyrobieniu jest zwarta, ale nie twarda jak marcepan, twardnieje w chlodzie. mozna dlugo przechowywac. [B]Masa marcepanowa: 200g mielonych migdalow 200g cukru pudru 1 bialko 1 lyzka dobrego ekstraktu z migdalow 1 lyzeczka wody rozanej[/B] Mieszam migdalowa make z cukrem, dodaje bialko i dodatki smakowe. Zagniatam az stanie sie gladka. Chlodze. [ATTACH=full]91076[/ATTACH] [ATTACH=full]91077[/ATTACH] [ATTACH=full]91078[/ATTACH] [ATTACH=full]91079[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche serca
Top
Bottom