Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche spody pod mazurki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1122693" data-attributes="member: 1024"><p>Póki pamiętam, dodam jeszcze jeden przepis na kruchy spód pod mazurek:</p><p>1 kg mąki</p><p>60 dag masła*</p><p>3 żółtka</p><p>1 jajko</p><p>skórka otarta z cytryny</p><p>cukier waniliowy</p><p>4 dag drożdży</p><p>Drożdże rozetrzeć na sucho z niewielką ilością mąki, dodać do reszty mąki wysypanej na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (a można i na tydzień). Po wyjęciu z lodówki kroić w półcentymetrowe plastry, wykładać nimi blaszkę, zgniatając palcami miejsca złączenia.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki Jadwigi Kłossowskiej "Kuchnia dla wszystkich" Warta 1976</p><p></p><p></p><p>* w książce stało - roślinnego, ale pochodzi ona z czasów, gdy masło było be, a margaryna cacy</p><p></p><p>Robiłam z 1/4 składników - wystarczyło na jeden spory mazurek.</p><p>Dodam, że przepis nie zawiera innego cukru niż waniliowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1122693, member: 1024"] Póki pamiętam, dodam jeszcze jeden przepis na kruchy spód pod mazurek: 1 kg mąki 60 dag masła* 3 żółtka 1 jajko skórka otarta z cytryny cukier waniliowy 4 dag drożdży Drożdże rozetrzeć na sucho z niewielką ilością mąki, dodać do reszty mąki wysypanej na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (a można i na tydzień). Po wyjęciu z lodówki kroić w półcentymetrowe plastry, wykładać nimi blaszkę, zgniatając palcami miejsca złączenia. Przepis pochodzi z książki Jadwigi Kłossowskiej "Kuchnia dla wszystkich" Warta 1976 * w książce stało - roślinnego, ale pochodzi ona z czasów, gdy masło było be, a margaryna cacy Robiłam z 1/4 składników - wystarczyło na jeden spory mazurek. Dodam, że przepis nie zawiera innego cukru niż waniliowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche spody pod mazurki
Top
Bottom