Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche spody pod mazurki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Beata71" data-source="post: 277320" data-attributes="member: 1254"><p>To są trzy przepisy na kruche ciasto, które robiłam jako bazę pod mazurki. Wszystkie trzy są świetne i mogę polecić z czystym sumieniem. </p><p></p><p><strong>Kruche ciasto wg. Marka Łebkowskiego</strong>, magazyn "Kuchnia" kwiecień 2000</p><p></p><p>30 dkg mąki</p><p>20 dkg masła</p><p>10 dkg cukru</p><p>1 żółtko</p><p>2 łyżki śmietany 22-procentowej*</p><p></p><p>Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce*.</p><p>Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim dwie formy*, nakłuć widelcem i piec 15 min. w temp. 200 stop. C.</p><p></p><p>* nie miałam śmietany więc dałam dodatkowe żółtko </p><p>* nie chłodziłam z braku czasu, wyłożyłam od razu i upiekłam, nie rwało się</p><p>* miałam formy aluminiowe, z niskim brzegiem o średn. 24 cm, których nie smarowałam niczym (kruche ciasto jest tłuste więc nie przywiera).</p><p></p><p></p><p><strong>Kruche ciasto wg. Nelli Rubinstein</strong>, "Kuchnia Nelli" wyd. 1990r.</p><p></p><p>115 g masła o temp. pokojowej</p><p>3 łyżki stołowe cukru</p><p>2 żółtka</p><p>1 szklanka i 3 łyżki stołowe mąki</p><p>0,5 łyżeczki soli</p><p></p><p>Masło rozetrzeć łyżką lub rękami, dodać kolejno cukier, żółtka, mąkę i sól. Gdy wszystkie składniki zostaną już dokładnie wymieszane, ciasto zebrać w kulę. Przeturlać ją kilka razy po dnie miski, by przykleiły się do niego wszystkie okruszki. Gdyby okruszki okazały się zbyt suche, należy zebrać je w jednym miejscu, pokropić wodą i przykleić do reszty ciasta.</p><p>Ciasto można rozwałkować i wyłożyć nim formę lub wylepić formę używając palców. Formy nie należy smarować tłuszczem. Piec 12 min. w temp. 205 stop. C.</p><p></p><p>* forma do tarty o średnicy 25 cm</p><p></p><p></p><p><strong>Kruche ciasto Dziuni</strong></p><p></p><p>120 g masła</p><p>2 żółtka</p><p>3 łyżki cukru</p><p>1 czubata szkl mąki</p><p>0,5 łyżeczki soli</p><p></p><p>Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i utrzeć.</p><p>Mąkę wymieszać z solą, dodać do masy maślano-żółtkowej. Zagnieść ciasto, utoczyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. </p><p>Ciasto piec w temp. 200 stop. C, 10-12 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Beata71, post: 277320, member: 1254"] To są trzy przepisy na kruche ciasto, które robiłam jako bazę pod mazurki. Wszystkie trzy są świetne i mogę polecić z czystym sumieniem. [B]Kruche ciasto wg. Marka Łebkowskiego[/B], magazyn "Kuchnia" kwiecień 2000 30 dkg mąki 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 22-procentowej* Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce*. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim dwie formy*, nakłuć widelcem i piec 15 min. w temp. 200 stop. C. * nie miałam śmietany więc dałam dodatkowe żółtko * nie chłodziłam z braku czasu, wyłożyłam od razu i upiekłam, nie rwało się * miałam formy aluminiowe, z niskim brzegiem o średn. 24 cm, których nie smarowałam niczym (kruche ciasto jest tłuste więc nie przywiera). [B]Kruche ciasto wg. Nelli Rubinstein[/B], "Kuchnia Nelli" wyd. 1990r. 115 g masła o temp. pokojowej 3 łyżki stołowe cukru 2 żółtka 1 szklanka i 3 łyżki stołowe mąki 0,5 łyżeczki soli Masło rozetrzeć łyżką lub rękami, dodać kolejno cukier, żółtka, mąkę i sól. Gdy wszystkie składniki zostaną już dokładnie wymieszane, ciasto zebrać w kulę. Przeturlać ją kilka razy po dnie miski, by przykleiły się do niego wszystkie okruszki. Gdyby okruszki okazały się zbyt suche, należy zebrać je w jednym miejscu, pokropić wodą i przykleić do reszty ciasta. Ciasto można rozwałkować i wyłożyć nim formę lub wylepić formę używając palców. Formy nie należy smarować tłuszczem. Piec 12 min. w temp. 205 stop. C. * forma do tarty o średnicy 25 cm [B]Kruche ciasto Dziuni[/B] 120 g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 czubata szkl mąki 0,5 łyżeczki soli Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i utrzeć. Mąkę wymieszać z solą, dodać do masy maślano-żółtkowej. Zagnieść ciasto, utoczyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Ciasto piec w temp. 200 stop. C, 10-12 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche spody pod mazurki
Bottom