- Paź 23, 2004
- 3,825
- 1,592
- 113
Moja kanadyjska ciotka wypiekała te swoje "pies" dosłownie jedna ręką. Były pyszne, zwłaszcza te, z rabarbarowym nadzieniem. Oczywiście starałam się jej dorównać, ale moje własne nigdy mi tak nie smakowały. Tym bardziej, że stosowała inny rodzaj tłuszczu ... już dziś nie pamiętam co to było, pewnie są u nas odpowiedniki (jakiś OMA np.) i nie dodawała jaj, robię je więc po swojemu. Z podanych składników wychodzą 2 małe ciasta, lub 1 duże na blasze piekarnikowej.
Ciasto
500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 g zimnego masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki bardzo gęstej kwaśnej śmietany
pół kieliszka wódki
Nadzienie
1,5 kg twardych kwaskowych jabłek
(np. renety)
2 kopiaste łyżki masła
6 łyżek cukru łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z masłem na "groszek", dodać żółtka, alkohol, cukier i śmietanę.
Składniki wymieszać łyżką, a następnie krótko wyrobić ciasto i pozostawić je na 1 godzinę w lodówce.
Jabłka obrać, pokroić w dość duże kawałki. Suchy garnek o grubym dnie postawić na ogniu, wsypać cukier, a gdy zacznie się rumienić, dodać do cukru masło (i cynamon). W chwili gdy masło się roztopi wsypać jabłka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu - przez 10 minut. Zwracać uwagę aby jabłka się całkowicie nie rozpadły. Rozprażone jabłka przestudzić. Można już rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na wymiar formy do tart lub tortownicy (22 cm). Formę posmarować masłem i wylepić wraz z brzegami plackiem ciasta. Podczas gdy jabłka stygną podpiec spód w piekarniku (przez 10-15) minut. Wyjąć, obsypać lekko mąką. Na wierzch położyć połowę nadzienia z jabłek. Przykryć drugim, surowym plackiem i piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Wierzch gorącego placka posmarować grudką zimnego masełka. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Ciasto
500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 g zimnego masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki bardzo gęstej kwaśnej śmietany
pół kieliszka wódki
Nadzienie
1,5 kg twardych kwaskowych jabłek
(np. renety)
2 kopiaste łyżki masła
6 łyżek cukru łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z masłem na "groszek", dodać żółtka, alkohol, cukier i śmietanę.
Składniki wymieszać łyżką, a następnie krótko wyrobić ciasto i pozostawić je na 1 godzinę w lodówce.
Jabłka obrać, pokroić w dość duże kawałki. Suchy garnek o grubym dnie postawić na ogniu, wsypać cukier, a gdy zacznie się rumienić, dodać do cukru masło (i cynamon). W chwili gdy masło się roztopi wsypać jabłka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu - przez 10 minut. Zwracać uwagę aby jabłka się całkowicie nie rozpadły. Rozprażone jabłka przestudzić. Można już rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na wymiar formy do tart lub tortownicy (22 cm). Formę posmarować masłem i wylepić wraz z brzegami plackiem ciasta. Podczas gdy jabłka stygną podpiec spód w piekarniku (przez 10-15) minut. Wyjąć, obsypać lekko mąką. Na wierzch położyć połowę nadzienia z jabłek. Przykryć drugim, surowym plackiem i piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Wierzch gorącego placka posmarować grudką zimnego masełka. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: