Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruchy jabłecznik mojej cioci Hani
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 1682957" data-attributes="member: 131"><p>Moja kanadyjska ciotka wypiekała te swoje &quot;pies&quot; dosłownie jedna ręką. Były pyszne, zwłaszcza te, z rabarbarowym nadzieniem. Oczywiście starałam się jej dorównać, ale moje własne nigdy mi tak nie smakowały. Tym bardziej, że stosowała inny rodzaj tłuszczu ... już dziś nie pamiętam co to było, pewnie są u nas odpowiedniki (jakiś OMA np.) i nie dodawała jaj, robię je więc po swojemu. Z podanych składników wychodzą 2 małe ciasta, lub 1 duże na blasze piekarnikowej.</p><p></p><p>Ciasto</p><p>500 g mąki (ok. 3 szklanek)</p><p>250 g zimnego masła</p><p>3/4 szklanki cukru pudru</p><p>4 żółtka</p><p>2 łyżki bardzo gęstej kwaśnej śmietany</p><p>pół kieliszka wódki</p><p></p><p>Nadzienie</p><p>1,5 kg twardych kwaskowych jabłek </p><p>(np. renety)</p><p>2 kopiaste łyżki masła</p><p>6 łyżek cukru łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)</p><p></p><p>Sposób przygotowania</p><p>Mąkę posiekać z masłem na &quot;groszek&quot;, dodać żółtka, alkohol, cukier i śmietanę.</p><p>Składniki wymieszać łyżką, a następnie krótko wyrobić ciasto i pozostawić je na 1 godzinę w lodówce.</p><p></p><p>Jabłka obrać, pokroić w dość duże kawałki. Suchy garnek o grubym dnie postawić na ogniu, wsypać cukier, a gdy zacznie się rumienić, dodać do cukru masło (i cynamon). W chwili gdy masło się roztopi wsypać jabłka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu - przez 10 minut. Zwracać uwagę aby jabłka się całkowicie nie rozpadły. Rozprażone jabłka przestudzić. Można już rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C.</p><p>Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na wymiar formy do tart lub tortownicy (22 cm). Formę posmarować masłem i wylepić wraz z brzegami plackiem ciasta. Podczas gdy jabłka stygną podpiec spód w piekarniku (przez 10-15) minut. Wyjąć, obsypać lekko mąką. Na wierzch położyć połowę nadzienia z jabłek. Przykryć drugim, surowym plackiem i piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Wierzch gorącego placka posmarować grudką zimnego masełka. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 1682957, member: 131"] Moja kanadyjska ciotka wypiekała te swoje "pies" dosłownie jedna ręką. Były pyszne, zwłaszcza te, z rabarbarowym nadzieniem. Oczywiście starałam się jej dorównać, ale moje własne nigdy mi tak nie smakowały. Tym bardziej, że stosowała inny rodzaj tłuszczu ... już dziś nie pamiętam co to było, pewnie są u nas odpowiedniki (jakiś OMA np.) i nie dodawała jaj, robię je więc po swojemu. Z podanych składników wychodzą 2 małe ciasta, lub 1 duże na blasze piekarnikowej. Ciasto 500 g mąki (ok. 3 szklanek) 250 g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki bardzo gęstej kwaśnej śmietany pół kieliszka wódki Nadzienie 1,5 kg twardych kwaskowych jabłek (np. renety) 2 kopiaste łyżki masła 6 łyżek cukru łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Sposób przygotowania Mąkę posiekać z masłem na "groszek", dodać żółtka, alkohol, cukier i śmietanę. Składniki wymieszać łyżką, a następnie krótko wyrobić ciasto i pozostawić je na 1 godzinę w lodówce. Jabłka obrać, pokroić w dość duże kawałki. Suchy garnek o grubym dnie postawić na ogniu, wsypać cukier, a gdy zacznie się rumienić, dodać do cukru masło (i cynamon). W chwili gdy masło się roztopi wsypać jabłka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu - przez 10 minut. Zwracać uwagę aby jabłka się całkowicie nie rozpadły. Rozprażone jabłka przestudzić. Można już rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko na wymiar formy do tart lub tortownicy (22 cm). Formę posmarować masłem i wylepić wraz z brzegami plackiem ciasta. Podczas gdy jabłka stygną podpiec spód w piekarniku (przez 10-15) minut. Wyjąć, obsypać lekko mąką. Na wierzch położyć połowę nadzienia z jabłek. Przykryć drugim, surowym plackiem i piec przez 30 minut w temp. 200 stopni. Wierzch gorącego placka posmarować grudką zimnego masełka. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruchy jabłecznik mojej cioci Hani
Top
Bottom