Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruchy torcik pomarańczowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 835525" data-attributes="member: 10341"><p>Nie piekę już od dawna z różnych powodów. Powoli wychodzę z wprawy i tylko z ogromnym zainteresowaniem śledzę wasze wspaniałe wypieki. Ale wczoraj zostałam jakby zmuszona do zrobienia choćby czegoś małego do dzisiejszej herbaty. Przejrzałam domowe zapasy i padło na ten kruchy torcik. Nieskomplikowany, a o ile pamiętam z poprzednich lat, nawet smaczny i zawsze się udawał. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Ponadto nie jest przesadnie kaloryczny, co starsze panie sobie bardzo cenią, i szczególnie dobrze harmonizuje z filiżanką wonnej, świeżo zaparzonej herbaty.</p><p><strong>Składniki</strong> <strong>na ciasto</strong></p><p>6 dkg masła</p><p>3 surowe żółtka</p><p>28 dkg cukru pudru</p><p>sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy</p><p>6 dkg mąki</p><p>28 dkg zmielonych migdałów (uprzednio oparzonych i obranych z łusek)</p><p>masło do formy</p><p></p><p><strong>Pomadka pomarańczowa</strong></p><p><strong></strong>20 dkg cukru pudru</p><p>3 łyżki soku pomarańczowego (wycisnęłam z drugiej pomarańczy)</p><p>1 łyżka wódki lub spirytusu z namoczonym kawałeczkiem skórki pomarańczowej </p><p>łyżka stopionego masła</p><p>pokrojone w podłużne paseczki migdały do dekoracji ( ja użyłam 3 łyżek płatków migdałowych)</p><p></p><p>Masło ucieramy na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem. Do uzyskanej masy dodajemy, ciągle pilnie ucierając, skórkę i sok z pomarańczy, mąkę i zmielone migdały. Tortownicę wyłożyłam krążkiem natłuszczonego masłem papieru, równomiernie rozsmarowałam na nim masę i wsunęłam do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Torcik powinien być dobrze wypieczony, ale nie zbytnio rumiany. Po ostrożnym zdjęciu papieru z upieczonego krążka, odstawiłam go do ochłodzenia. Zimny już polukrowałam pomadką pomarańczową.</p><p>Na pomadkę utarłam cukier puder z sokiem pomarańczowym i łyżką alkoholu, w którym moczyła się skórka pomarańczowa. Równie dobrze można dodać kieliszek pomarańczówki albo likieru pomarańczowego. Pod koniec ucierania dodałam łyżkę stopionego masła, żeby pomadka miała ładny połysk. Ucierać należy dość długo, by cukier utworzył z sokiem jedwabistą pomadkę. Jeśli jest ona za gęsta - dodajemy nieco soku, gdy za rzadka - cukru. Polukrowany torcik posypujemy pokrojonymi w podłużne paseczki, zrumienionymi na suchej patelni migdałami (obranymi), albo tak jak ja zrumienionymi płatkami migdałowymi.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 835525, member: 10341"] Nie piekę już od dawna z różnych powodów. Powoli wychodzę z wprawy i tylko z ogromnym zainteresowaniem śledzę wasze wspaniałe wypieki. Ale wczoraj zostałam jakby zmuszona do zrobienia choćby czegoś małego do dzisiejszej herbaty. Przejrzałam domowe zapasy i padło na ten kruchy torcik. Nieskomplikowany, a o ile pamiętam z poprzednich lat, nawet smaczny i zawsze się udawał. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Ponadto nie jest przesadnie kaloryczny, co starsze panie sobie bardzo cenią, i szczególnie dobrze harmonizuje z filiżanką wonnej, świeżo zaparzonej herbaty. [B]Składniki[/B] [B]na ciasto[/B] 6 dkg masła 3 surowe żółtka 28 dkg cukru pudru sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 6 dkg mąki 28 dkg zmielonych migdałów (uprzednio oparzonych i obranych z łusek) masło do formy [B]Pomadka pomarańczowa [/B]20 dkg cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego (wycisnęłam z drugiej pomarańczy) 1 łyżka wódki lub spirytusu z namoczonym kawałeczkiem skórki pomarańczowej łyżka stopionego masła pokrojone w podłużne paseczki migdały do dekoracji ( ja użyłam 3 łyżek płatków migdałowych) Masło ucieramy na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem. Do uzyskanej masy dodajemy, ciągle pilnie ucierając, skórkę i sok z pomarańczy, mąkę i zmielone migdały. Tortownicę wyłożyłam krążkiem natłuszczonego masłem papieru, równomiernie rozsmarowałam na nim masę i wsunęłam do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Torcik powinien być dobrze wypieczony, ale nie zbytnio rumiany. Po ostrożnym zdjęciu papieru z upieczonego krążka, odstawiłam go do ochłodzenia. Zimny już polukrowałam pomadką pomarańczową. Na pomadkę utarłam cukier puder z sokiem pomarańczowym i łyżką alkoholu, w którym moczyła się skórka pomarańczowa. Równie dobrze można dodać kieliszek pomarańczówki albo likieru pomarańczowego. Pod koniec ucierania dodałam łyżkę stopionego masła, żeby pomadka miała ładny połysk. Ucierać należy dość długo, by cukier utworzył z sokiem jedwabistą pomadkę. Jeśli jest ona za gęsta - dodajemy nieco soku, gdy za rzadka - cukru. Polukrowany torcik posypujemy pokrojonymi w podłużne paseczki, zrumienionymi na suchej patelni migdałami (obranymi), albo tak jak ja zrumienionymi płatkami migdałowymi. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruchy torcik pomarańczowy
Top
Bottom