Żródło - dodatek do miesięcznika Kuchnia GW Wyd.Agora
Kruche ciasto
25 dkg mąki
20 dkg zmielonych migdałów
25 dkg masła
8 dkg cukru
aromat waniliowy lub opakowanie cukru waniliowego
jajko
2 żółtka
płaska łyżeczka cynamonu
po szczypcie kardamonu mielonego i gożdżików
Do przełożenia i dekoracji
20 dkg niskosłodzonego dżemu malinowego
łyżka soku cytrynowego
kieliszek likieru wiśniowego albo słodkiej nalewki
żółtko
Łączymy wszystkie sypkie składniki ciasta, dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem, jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto i owinięte w folię spożywczą wkładamy na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odkrawamy 1/3, a resztą wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm, robiąc 2 cm rant. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką tortownicy (najwygodniej przez folię) i kroimy paski o szerokości 1 cm. Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem wymieszany z alkoholem i sokiem cytrynowym. Na nim układamy przy ściankach tortownicy obwódkę i od obwódki kratkę przez całą tortownicę z pasków ciasta. Smarujemy tę wierzchnią dekorację rozmąconym żółtkiem i wsuwamy na 45 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Torcik ten można robić i z innym dżemem. Ja kiedyś zrobiłam z morelowym, był smaczny, tylko kolor dżemu i upieczonego ciasta nie kontrastowały ze sobą i wyszło trochę monotonne w wyglądzie.
Kruche ciasto
25 dkg mąki
20 dkg zmielonych migdałów
25 dkg masła
8 dkg cukru
aromat waniliowy lub opakowanie cukru waniliowego
jajko
2 żółtka
płaska łyżeczka cynamonu
po szczypcie kardamonu mielonego i gożdżików
Do przełożenia i dekoracji
20 dkg niskosłodzonego dżemu malinowego
łyżka soku cytrynowego
kieliszek likieru wiśniowego albo słodkiej nalewki
żółtko
Łączymy wszystkie sypkie składniki ciasta, dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem, jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto i owinięte w folię spożywczą wkładamy na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odkrawamy 1/3, a resztą wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm, robiąc 2 cm rant. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką tortownicy (najwygodniej przez folię) i kroimy paski o szerokości 1 cm. Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem wymieszany z alkoholem i sokiem cytrynowym. Na nim układamy przy ściankach tortownicy obwódkę i od obwódki kratkę przez całą tortownicę z pasków ciasta. Smarujemy tę wierzchnią dekorację rozmąconym żółtkiem i wsuwamy na 45 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Torcik ten można robić i z innym dżemem. Ja kiedyś zrobiłam z morelowym, był smaczny, tylko kolor dżemu i upieczonego ciasta nie kontrastowały ze sobą i wyszło trochę monotonne w wyglądzie.