Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruchy torcik z Linzu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 758570" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - dodatek do miesięcznika</span> Kuchnia GW Wyd.Agora</p><p></p><p><strong>Kruche ciasto</strong></p><p><strong></strong>25 dkg mąki</p><p>20 dkg zmielonych migdałów</p><p>25 dkg masła</p><p>8 dkg cukru</p><p>aromat waniliowy lub opakowanie cukru waniliowego</p><p>jajko</p><p>2 żółtka</p><p>płaska łyżeczka cynamonu</p><p>po szczypcie kardamonu mielonego i gożdżików<strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Do przełożenia i dekoracji</strong></p><p>20 dkg niskosłodzonego dżemu malinowego</p><p>łyżka soku cytrynowego</p><p>kieliszek likieru wiśniowego albo słodkiej nalewki</p><p>żółtko</p><p></p><p>Łączymy wszystkie sypkie składniki ciasta, dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem, jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto i owinięte w folię spożywczą wkładamy na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odkrawamy 1/3, a resztą wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm, robiąc 2 cm rant. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką tortownicy (najwygodniej przez folię) i kroimy paski o szerokości 1 cm. Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem wymieszany z alkoholem i sokiem cytrynowym. Na nim układamy przy ściankach tortownicy obwódkę i od obwódki kratkę przez całą tortownicę z pasków ciasta. Smarujemy tę wierzchnią dekorację rozmąconym żółtkiem i wsuwamy na 45 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Torcik ten można robić i z innym dżemem. Ja kiedyś zrobiłam z morelowym, był smaczny, tylko kolor dżemu i upieczonego ciasta nie kontrastowały ze sobą i wyszło trochę monotonne w wyglądzie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 758570, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - dodatek do miesięcznika[/SIZE] Kuchnia GW Wyd.Agora [B]Kruche ciasto [/B]25 dkg mąki 20 dkg zmielonych migdałów 25 dkg masła 8 dkg cukru aromat waniliowy lub opakowanie cukru waniliowego jajko 2 żółtka płaska łyżeczka cynamonu po szczypcie kardamonu mielonego i gożdżików[B] Do przełożenia i dekoracji[/B] 20 dkg niskosłodzonego dżemu malinowego łyżka soku cytrynowego kieliszek likieru wiśniowego albo słodkiej nalewki żółtko Łączymy wszystkie sypkie składniki ciasta, dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem, jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i jajko, szybko zagniatamy ciasto i owinięte w folię spożywczą wkładamy na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odkrawamy 1/3, a resztą wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm, robiąc 2 cm rant. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką tortownicy (najwygodniej przez folię) i kroimy paski o szerokości 1 cm. Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem wymieszany z alkoholem i sokiem cytrynowym. Na nim układamy przy ściankach tortownicy obwódkę i od obwódki kratkę przez całą tortownicę z pasków ciasta. Smarujemy tę wierzchnią dekorację rozmąconym żółtkiem i wsuwamy na 45 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Torcik ten można robić i z innym dżemem. Ja kiedyś zrobiłam z morelowym, był smaczny, tylko kolor dżemu i upieczonego ciasta nie kontrastowały ze sobą i wyszło trochę monotonne w wyglądzie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruchy torcik z Linzu
Top
Bottom