- Wrz 19, 2004
- 30,802
- 4,858
- 113
Proporcja na 2,5 - 3 litry zupy.
Kilka suszonych grzybkow umyć, namoczyć troszkę, ugotować, pokroić w paski, wywar zachować.
4 łyżki kaszy mazurskiej wsypać go garnka, dodać 1,5 litra wody i 1 łyżeczkę masła, gotowac ok. 20 minut. Po tym czasie wrzucic niegrubo pokrojone warzywa (1 marchew, pietruszka, ćwiartka selera, kawałek pora, jeden ziemniak, może być liść kapusty pekińskiej), dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotowac jeszcze 20 minut. Dołożyć grzybki i wywar, posolić, popieprzyć, dolać troche wody, jak wyjdzie za gęste zostawiając miejsce na szklanke śmietany 30% i sporą garść kopru. Zagotować. Jeść.
Kilka suszonych grzybkow umyć, namoczyć troszkę, ugotować, pokroić w paski, wywar zachować.
4 łyżki kaszy mazurskiej wsypać go garnka, dodać 1,5 litra wody i 1 łyżeczkę masła, gotowac ok. 20 minut. Po tym czasie wrzucic niegrubo pokrojone warzywa (1 marchew, pietruszka, ćwiartka selera, kawałek pora, jeden ziemniak, może być liść kapusty pekińskiej), dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotowac jeszcze 20 minut. Dołożyć grzybki i wywar, posolić, popieprzyć, dolać troche wody, jak wyjdzie za gęste zostawiając miejsce na szklanke śmietany 30% i sporą garść kopru. Zagotować. Jeść.