Krupnik z grzybkiem

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,802
4,858
113
Proporcja na 2,5 - 3 litry zupy.
Kilka suszonych grzybkow umyć, namoczyć troszkę, ugotować, pokroić w paski, wywar zachować.
4 łyżki kaszy mazurskiej wsypać go garnka, dodać 1,5 litra wody i 1 łyżeczkę masła, gotowac ok. 20 minut. Po tym czasie wrzucic niegrubo pokrojone warzywa (1 marchew, pietruszka, ćwiartka selera, kawałek pora, jeden ziemniak, może być liść kapusty pekińskiej), dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotowac jeszcze 20 minut. Dołożyć grzybki i wywar, posolić, popieprzyć, dolać troche wody, jak wyjdzie za gęste zostawiając miejsce na szklanke śmietany 30% i sporą garść kopru. Zagotować. Jeść.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilam dzisiaj na obiad, dobra zupka, dalam tylko wiecej maselka, bo my lubimy bardziej tlusciutkie ;)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,802
4,858
113
Miło mi, że smakowała. Ja też daję troszkę więcej masła, bo tak lubię.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
W moim rodzinnym domu też podobny krupnik się gotowało. Dodawaliśmy nie tak dużo warzyw, za to więcej kartofli. Krupnik z jarzynami, bez grzybka i bez śmietany też czasami bywał, ale cieszył się mniejszym zainteresowaniem.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Buka, co to kasza mazurska? jaglana? i naprawde wystarcza 4 lyzki? bede dzis robic
icon_mrgreen.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Carbo, kasza mazurska to jest kasza jęczmienna. Ja robię z kaszy jeczmiennej perłowej, bo mazurskiej nie lubię (ona jast łamana - ja lubię całą).
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,802
4,858
113
Hazo, dziekuję za odpowiedź. (Nie mogę się do Ciebie usmiechnąć, bo u mnie emotki nie działają
icon_sad.gif
)
Ja daje sporo jarzyn, to tyle kaszy mi wystarcza, nie lubię bardzo gęstej zupy.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ja przyznam, ze kaszy dalam wiecej... noooo jak to sie mowi na oko
icon_wink.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
zrobilam, i Buka dzieki za natchnienie
anbetung.gif
wyszla pyszna zupka, wywar ugotowalam z ogonow, dalam duzo jarzyny i grzybow

hmmmm jutra sie nie moge doczekac
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,802
4,858
113
Cieszę się, Carbo. Tak rzadko bywam czyimś natchnieniem, że bardzo to sobie cenię.
icon_biggrin.gif

Til, ilość kaszy też czasem zmieniam, wszystko zależy od pozostałego "wsadu" i wielkości garnka. :D
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
ooo, Aniu przepraszam teraz dopiero zobaczylam twoje pytanie
icon_redface.gif


ta kasza sie tu zwie Perlgraupen, sa mittel lub grob, te grob to raczej pecak, a mittel jak w sam raz na krupnik
icon_wink.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
mazurska jest lamana i daje fajny leciutko kwaskowy smaczek.

podoba mi sie, ze nie na miesie.
Ale na margarynie i bez smietany to chyba bedzie niedobra ?
icon_sad.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,802
4,858
113
Będzie dobra, przeciez robi sie tez takie krupniki. Okras cebulką przyrumienioną i daj duzo natki.
icon_smile.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
sprobuje

moze nawet na jutro.
albo jutor rosol, a na resztce, bo zawsze cos zostaje, krupnik bedzie. O!
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zrobilam wczoraj z drobnymi modyfikacjami - tzn. dalam kasze jaglana, troche wiecej grzybow, i seler naciowy (tu nie mozna dostac selera bulwiastego, ani korzenia pietruszki, koperku). Wyszla bardziej grzybowa niz krupnik, ale i tak pyszna.
 

mar7ini

Member
Maj 13, 2007
27
0
0
Robilam wczoraj. Przepyszna! Uzylam prawdziwkow, ale nie za duzo, by nie zdominowaly smaku zupy, kaszy dalam wiecej niz w przepisie, jakies 6-7 lyzek. O masle mi sie zapomnialo - ale nie mialo to znaczenia, bo wcinalismy z mezem, az sie nam uszy trzesly. Na pewno bede robic czesciej! A wstyd sie przyznac, ale byl to moj pierwszy krupnik
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,802
4,858
113
Jest mi bardzo przyjemnie, że wystartowałas do krupników i to z mojego przepisu.
anbetung.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy