Krupnik z kaszy gryczanej

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
30 dag mięska (stosuję mieszankę podrobów z przewagą wątróbki + coś z mięskiem, np. skrzydełka, kuper indyczy)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera (1/2 małego)
1 mała cebulka
1/2 czerwonej papryki
2-3 łyżki kaszy gryczanej (lub więcej)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego /ewentualnie ketchupu/
przyprawą do zup
sól, pieprz

Z jarzyn (bez papryki) i mięska ugotowaść wywar. Pod koniec gotowania dodać kaszę gryczną, a po chwili pokrojoną w niezbyt długie paseczki czerwoną paprykę. Papryka musi być miękka, ale nie rozgotowana. Dodać koncentrat i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do zupy.
:smacznego:

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Oczywiście! Ja najczęściej dodaje ketchupu, bo przecier rzadko gości w mojej lodówce.
A zupę ugotuj, bo warto - ma ciekawy smak. Proporcje są orientacyjne, bo smaku dostarczają przede wszystkim podroby, kasza i papryka.

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
robię prawie tak samo, tylko podsmażam posiekane warzywka na masle, dodaję wode, kaszę i na koniec papryke i koncentrat i do talerza wsypuję duuużo natki

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
W życiu nie jadłam krupnika z kaszy gryczanej, za którą zresztą nie przepadam. Ale może w tym wydaniu polubię- chcę spróbować. Tylko czy można pominąć podroby, bo moja rodzina nie przepada za podrobami ? Czy bardzo zmieni to smak ?

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Według mnie smak może się zmienić.
W tej zupie nakłada się na siebie wiele smaków /aromatyczna papryka, kasza gryczana, warzywa/, więc wątróbka też trochę inaczej smakuje niż zazwyczaj. Ja podroby kroję dosyć drobno /ale nie za drobno/ może też dlatego trochę inaczej smakują.

Tylko nie zniechęcaj się do zupy! Jak nie lubisz podrobów to zrób na mięsku - nic na siłę, bo potem może w kibelku wylądować. :zwinker111:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
spróbuje ją niedługo zrobić ale też bez mięsa
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy