Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Krupniki i inne grzanki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 190955" data-attributes="member: 67"><p>1. W szklance wody gotujemy po przykryciem, przez 15 min. od chwili zagotowania, ćwierć gałki muszkatołowej, dwa goździki, kawałek cynamonu i listka laurowego. Na samym końcu dodajemy kawałek skórki cytrynowej i pomarańczowej. Osobno gotujemy szklanke miodu i szumujemy go. Z dala od ognia i bardzo ostroznie wlewamy do miodu litr spirytusu. Łączymy z wodą i korzeniami, zostawiamy do ustania. Sklarowany napój zlewamy do butelek, osad przesączyc przez gęsty materiał lub filtr. Pijemy na gorąco lub zimno.</p><p></p><p>2. Inny rodzaj grzanki, mniej mocnej, robi się tak: pół litra wódki, łyżeczkę surowego masła, pół szklanki cukru, łyżeczkę miodu i tabliczkę czekolady zagotowujemy razem i pijemy na gorąco. </p><p></p><p>3. Czerwone wytrawne wino posłodzić do smaku, dodac te wszystkie dodatki /oprócz listka laurowego/, co w pierwszej wódce i zagrzać rondelku. Pić bardzo gorące.</p><p></p><p>Wszystkie te trunki radze czymś zagryzać, najlepiej ciastem !</p><p></p><p></p><p><span style='font-size:14pt;line-height:100%'>Przepisy z &quot;Gawęd o jedzeniu&quot; Marii Iwaszkiewiczowej</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 190955, member: 67"] 1. W szklance wody gotujemy po przykryciem, przez 15 min. od chwili zagotowania, ćwierć gałki muszkatołowej, dwa goździki, kawałek cynamonu i listka laurowego. Na samym końcu dodajemy kawałek skórki cytrynowej i pomarańczowej. Osobno gotujemy szklanke miodu i szumujemy go. Z dala od ognia i bardzo ostroznie wlewamy do miodu litr spirytusu. Łączymy z wodą i korzeniami, zostawiamy do ustania. Sklarowany napój zlewamy do butelek, osad przesączyc przez gęsty materiał lub filtr. Pijemy na gorąco lub zimno. 2. Inny rodzaj grzanki, mniej mocnej, robi się tak: pół litra wódki, łyżeczkę surowego masła, pół szklanki cukru, łyżeczkę miodu i tabliczkę czekolady zagotowujemy razem i pijemy na gorąco. 3. Czerwone wytrawne wino posłodzić do smaku, dodac te wszystkie dodatki /oprócz listka laurowego/, co w pierwszej wódce i zagrzać rondelku. Pić bardzo gorące. Wszystkie te trunki radze czymś zagryzać, najlepiej ciastem ! <span style='font-size:14pt;line-height:100%'>Przepisy z "Gawęd o jedzeniu" Marii Iwaszkiewiczowej</span> [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Krupniki i inne grzanki*
Top
Bottom