Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Kruszon truskawkowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 868544" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Zrobiłam go z niewielkiej ilości składników, zamieszczam zaś proporcje chyba dla kilkunastu osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg truskawek (niezbyt dużych, dojrzałych<strong>)</strong></p><p><strong></strong>1 pomarańcza</p><p>15 dkg cukru</p><p>2 litry czerwonego wina półwytrawnego</p><p>1/2 litra wody mineralnej (brałam niegazowaną)</p><p>ew. 2 kieliszki likieru pomarańczowego (niekoniecznie, ale akurat miałam)</p><p></p><p>Truskawki dokładnie i szybko umyć pod bieżącą wodą, żeby nie nasiąkły zbytnio wilgocią. Po</p><p> osuszeniu obrać z szypułek i włożyć do wazy. Dodać dobrze umytą, pokrojoną w plasterki pomarańczę. Owoce zasypać cukrem, zalać likierem pomarańczowym i odstawić na godzinę do lodówki. Kto nie używa likieru, to po posypaniu truskawek i pomarańczy cukrem, zalewa je 1 litrem wina. Wstawia do lodówki na godzinę, a następnie wlewa resztę wina i wodę mineralną. Owoce zalane likierem pomarańczowym po godzinie chłodzenia zalewamy od razu całym winem i wodą. </p><p>Ten kruszon robi się szybko i jest bardzo smaczny. Zrobiłam dzisiaj z ostatnich truskawek, jakie miałam w domu i teraz popijając chłodny napój, dzielę się z Wami wrażeniami i sposobem jego przygotowania. Spróbujcie, dopóki jeszcze są truskawki. Warto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 868544, member: 10341"] Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Zrobiłam go z niewielkiej ilości składników, zamieszczam zaś proporcje chyba dla kilkunastu osób. [B]Składniki [/B]1 kg truskawek (niezbyt dużych, dojrzałych[B]) [/B]1 pomarańcza 15 dkg cukru 2 litry czerwonego wina półwytrawnego 1/2 litra wody mineralnej (brałam niegazowaną) ew. 2 kieliszki likieru pomarańczowego (niekoniecznie, ale akurat miałam) Truskawki dokładnie i szybko umyć pod bieżącą wodą, żeby nie nasiąkły zbytnio wilgocią. Po osuszeniu obrać z szypułek i włożyć do wazy. Dodać dobrze umytą, pokrojoną w plasterki pomarańczę. Owoce zasypać cukrem, zalać likierem pomarańczowym i odstawić na godzinę do lodówki. Kto nie używa likieru, to po posypaniu truskawek i pomarańczy cukrem, zalewa je 1 litrem wina. Wstawia do lodówki na godzinę, a następnie wlewa resztę wina i wodę mineralną. Owoce zalane likierem pomarańczowym po godzinie chłodzenia zalewamy od razu całym winem i wodą. Ten kruszon robi się szybko i jest bardzo smaczny. Zrobiłam dzisiaj z ostatnich truskawek, jakie miałam w domu i teraz popijając chłodny napój, dzielę się z Wami wrażeniami i sposobem jego przygotowania. Spróbujcie, dopóki jeszcze są truskawki. Warto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Kruszon truskawkowy*
Bottom