- Lut 15, 2005
- 2,590
- 0
- 0
Przepis znam od koleżanki.
Ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżeczki kakao
1,5 szklanki cukru
1 kostka masła (margaryna)
1 łyzka smalcu
2 łyżki śmietany gęstej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie
powidło
Sposób wykonania:[/COLOR]
Z maki, żółtek, masła, smalcu, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto ( nie dodawać cukru). Wyrobione ciasto podzielić na trzy części: jedną "białą", a do pozostałych dwóch dodać dwie łyżeczki kakao. Na wyłożoną folią aluminiową brytfankę skubiemy ciasto w kolejności: najpierw białe następnie ciemne, które smarujemy powidłem posypujemy bakaliami, i nakładamy pianę ubitą z białek pozostałych i cukru. Na to skubiemy trzecią część "ciemnego" ciasta. Pieczemy w piecu o temp. ok.180 stopni C.
SMACZNEGO!!!
[/i]
Ciasto:
3 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżeczki kakao
1,5 szklanki cukru
1 kostka masła (margaryna)
1 łyzka smalcu
2 łyżki śmietany gęstej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie
powidło
Sposób wykonania:[/COLOR]
Z maki, żółtek, masła, smalcu, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto ( nie dodawać cukru). Wyrobione ciasto podzielić na trzy części: jedną "białą", a do pozostałych dwóch dodać dwie łyżeczki kakao. Na wyłożoną folią aluminiową brytfankę skubiemy ciasto w kolejności: najpierw białe następnie ciemne, które smarujemy powidłem posypujemy bakaliami, i nakładamy pianę ubitą z białek pozostałych i cukru. Na to skubiemy trzecią część "ciemnego" ciasta. Pieczemy w piecu o temp. ok.180 stopni C.
SMACZNEGO!!!


