Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruszonkowe z makiem i mandarynkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 816477" data-attributes="member: 8029"><p>Szybki, tani i smaczny placek z makiem.</p><p>Proporcje na tortownicę o średnicy 26cm.</p><p>Ciasto:</p><p>1,5 szklanki mąki</p><p>15 dag masła lub margaryny</p><p>12 dag cukru</p><p>1 żółtko</p><p>skórka otarta z cytryny</p><p></p><p>Masło roztopić i wystudzić.</p><p>Mąkę połączyć z płynnym tłuszczem, cukrem, żółtkiem i skórką -</p><p> zagnieść na kruszonkę.</p><p>Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć połowę</p><p>kruszonki-lekko przycisnąć do dna foremki.</p><p></p><p>Masa:</p><p> 3 szklanki mleka</p><p>30 dag zmielonego maku</p><p>4 mandarynki obrane dokładnie i rozdzielone na cząstki lub 2 puszki mandarynek(odsączone)</p><p>2 budynie waniliowe</p><p>5 czubatych łyżek cukru pudru</p><p>2-3 łyżki soku z cytryny</p><p>1 białko</p><p></p><p>W połowie szklanki mleka rozrobić budynie.</p><p> Pozostałe mleko zagotować i na nim ugotować budyń ciągle mieszając.</p><p>Dodać zmielony mak, wymieszać i przestudzić.</p><p>Białko ubić na sztywno.</p><p> Do masy budyniowo-makowej dodać mandarynki i białko.</p><p>Delikatnie ale dokładnie wymieszać.</p><p>Tak przygotowany krem rozłożyć na ciasto , w foremce i wyrównać.</p><p>Na wierzch rozsypać resztę kruszonki.</p><p>Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.</p><p>Piec w temp.200st.C przez 1 godz.</p><p></p><p>5 łyżek cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym na lukier i polać nim wierzch ciasta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 816477, member: 8029"] Szybki, tani i smaczny placek z makiem. Proporcje na tortownicę o średnicy 26cm. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 15 dag masła lub margaryny 12 dag cukru 1 żółtko skórka otarta z cytryny Masło roztopić i wystudzić. Mąkę połączyć z płynnym tłuszczem, cukrem, żółtkiem i skórką - zagnieść na kruszonkę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć połowę kruszonki-lekko przycisnąć do dna foremki. Masa: 3 szklanki mleka 30 dag zmielonego maku 4 mandarynki obrane dokładnie i rozdzielone na cząstki lub 2 puszki mandarynek(odsączone) 2 budynie waniliowe 5 czubatych łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1 białko W połowie szklanki mleka rozrobić budynie. Pozostałe mleko zagotować i na nim ugotować budyń ciągle mieszając. Dodać zmielony mak, wymieszać i przestudzić. Białko ubić na sztywno. Do masy budyniowo-makowej dodać mandarynki i białko. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tak przygotowany krem rozłożyć na ciasto , w foremce i wyrównać. Na wierzch rozsypać resztę kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.200st.C przez 1 godz. 5 łyżek cukru pudru utrzeć z sokiem cytrynowym na lukier i polać nim wierzch ciasta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruszonkowe z makiem i mandarynkami
Top
Bottom