Kukurydziany deser.
1,5 l mleka,
6 żółtek,
7 czubatych łyżek cukru,
1 cytryna,
1 łyżka czubata maki kukurydzianej,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli.
1. W misce ucieramy żółtka z 3 łyżkami cukru i mąką kukurydzianą.
Z cytryny ściąć cieniuteńką warstwę skórki i drobno posiekać.
2. W garnku zagotować mleko z 4 łyżkami cukru i skórką z cytryny. Gorace mleko
powoli wlewać do ubitych żółtek. Szybko i ciągle mieszać w jednym kierunku.
3. Dobrze wymieszaną masę przelać do garnka i postawić na bardzo małym ogniu.
Mieszać bez przerwy w tym samym kierunku. Gdy na powierzchni
pojawi się piana przyśpieszyć mieszanie. Po zniknieciu piany krem jest juz
gotowy.
4. Wylać budyń na duży talerz lub rozlać do małych miseczek. Wstawić do lodówki na 3-4 godz.
5. Przed samym podaniem budyń posypać cynamonem lub jak ktoś woli polać np. malinowym soczkiem. Można też na wierzch budyniu pokłaść świeżych owoców typu truskawki i polać bitą śmietaną.

1,5 l mleka,
6 żółtek,
7 czubatych łyżek cukru,
1 cytryna,
1 łyżka czubata maki kukurydzianej,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli.
1. W misce ucieramy żółtka z 3 łyżkami cukru i mąką kukurydzianą.
Z cytryny ściąć cieniuteńką warstwę skórki i drobno posiekać.
2. W garnku zagotować mleko z 4 łyżkami cukru i skórką z cytryny. Gorace mleko
powoli wlewać do ubitych żółtek. Szybko i ciągle mieszać w jednym kierunku.
3. Dobrze wymieszaną masę przelać do garnka i postawić na bardzo małym ogniu.
Mieszać bez przerwy w tym samym kierunku. Gdy na powierzchni
pojawi się piana przyśpieszyć mieszanie. Po zniknieciu piany krem jest juz
gotowy.
4. Wylać budyń na duży talerz lub rozlać do małych miseczek. Wstawić do lodówki na 3-4 godz.
5. Przed samym podaniem budyń posypać cynamonem lub jak ktoś woli polać np. malinowym soczkiem. Można też na wierzch budyniu pokłaść świeżych owoców typu truskawki i polać bitą śmietaną.