- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
1 1/2 szkl mąki
1 szkl wody
13 dkg margaryny
5-6 jaj
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Wodę z margaryną zagotować,do gotującej masy dodać make i dobrze wymieszać.stale mieszając prażyć na ogniu aż masa będzie szklista i będzie odstawać od garnka.zdjąć z ognia i do gorącej masy wbijać po jajku stale miksując po wybićiu ostatniego jaja ucierać jeszcze 10 minut
do gorącego oleju wkladać kulk ciasta formowane w dłoniach,lub nabierać łyżką i zsuwać je drugą na gorący tłuszcz.Smażyć na złoto z obu stron,osączyć i posypać pudrem.
Nie wkładać zbyt wiele kulek na raz bo ciasto rośnie na różne strony ,i robią się mu takie jak by guzy,a po za tym jest bardzo smaczne .
Wiem że nie sezon ale może ktoś się skusi ,u mnie obowiązkowo robione w tłusty czwartek.
1 szkl wody
13 dkg margaryny
5-6 jaj
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Wodę z margaryną zagotować,do gotującej masy dodać make i dobrze wymieszać.stale mieszając prażyć na ogniu aż masa będzie szklista i będzie odstawać od garnka.zdjąć z ognia i do gorącej masy wbijać po jajku stale miksując po wybićiu ostatniego jaja ucierać jeszcze 10 minut
do gorącego oleju wkladać kulk ciasta formowane w dłoniach,lub nabierać łyżką i zsuwać je drugą na gorący tłuszcz.Smażyć na złoto z obu stron,osączyć i posypać pudrem.
Nie wkładać zbyt wiele kulek na raz bo ciasto rośnie na różne strony ,i robią się mu takie jak by guzy,a po za tym jest bardzo smaczne .
Wiem że nie sezon ale może ktoś się skusi ,u mnie obowiązkowo robione w tłusty czwartek.