Kule śniegowe

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
1 1/2 szkl mąki

1 szkl wody

13 dkg margaryny

5-6 jaj

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

Wodę z margaryną zagotować,do gotującej masy dodać make i dobrze wymieszać.stale mieszając prażyć na ogniu aż masa będzie szklista i będzie odstawać od garnka.zdjąć z ognia i do gorącej masy wbijać po jajku stale miksując po wybićiu ostatniego jaja ucierać jeszcze 10 minut

do gorącego oleju wkladać kulk ciasta formowane w dłoniach,lub nabierać łyżką i zsuwać je drugą na gorący tłuszcz.Smażyć na złoto z obu stron,osączyć i posypać pudrem.

Nie wkładać zbyt wiele kulek na raz bo ciasto rośnie na różne strony ,i robią się mu takie jak by guzy,a po za tym jest bardzo smaczne .
Wiem że nie sezon ale może ktoś się skusi ,u mnie obowiązkowo robione w tłusty czwartek.

Załączniki

• DSC_6269.JPG
    DSC_6269.JPG
    70.4 KB · Wyświetleń: 1

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
tradycyjnie jak co roku idę je właśnie robić.
właśnie zrobione

Załączniki

• DSC_8232.JPG
    DSC_8232.JPG
    379.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
one w środku są dziurawe (dmuchane) a że to ciasto ptysiowe więc nie mogę powiedzieć że puchate.Musisz spróbować i sama ocenić,u mnie zawsze robią furrorę.Właśnie się smażą na jutro do pracy.

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Fajny przepis.Mało powiedziane, bardzo dobry i godny polecenia !!!
Wprowadziłem jednak pewne modyfikacje, ponieważ 1 1/2 kilo mąki za żadną cholerę mi nie pasował.
Czyli dodałem 400 g mąki, 200 g masła, 10 jajek, szczyptę soli i że strzegącego Pan Bóg strzeże trochę proszku do pieczenia.
Nie wiem jak Wam ,ale mi to ciasto ptysiowe jeśli nie wyrobię drewnianą łyżką , to na pewno nie wyjdzie. Jajka dodaję raczej na chłodną masę, a kulki kształtuję napełniając duży płócienny rękaw cukierniczy bez żadnej końcówki ciastem i następnie odcinam małe kawałki tuż nad olejem.
Ptysie_karnawalowe.JPG

Załączniki

• Ptysie_karnawalowe.JPG
    Ptysie_karnawalowe.JPG
    262.9 KB · Wyświetleń: 1

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
europa112 @ 21 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1258117Fajny przepis.Mało powiedziane, bardzo dobry i godny polecenia !!!
Wprowadziłem jednak pewne modyfikacje, ponieważ 1 1/2 kilo mąki za żadną cholerę mi nie pasował.
Czyli dodałem 400 g mąki, 200 g masła, 10 jajek, szczyptę soli i że strzegącego Pan Bóg strzeże trochę proszku do pieczenia.
Nie wiem jak Wam ,ale mi to ciasto ptysiowe jeśli nie wyrobię drewnianą łyżką , to na pewno nie wyjdzie. Jajka dodaję raczej na chłodną masę, a kulki kształtuję napełniając duży płócienny rękaw cukierniczy bez żadnej końcówki ciastem i następnie odcinam małe kawałki tuż nad olejem.
Ale w przepisie jest 1 1/2 szkl mąki, a nie 1 1/2 kilo mąki
fiesgrins.gif

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Faktycznie.
dump.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy