Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kajorek" data-source="post: 7006" data-attributes="member: 31"><p>Przepis ten pochodzi z forum mniama, niestety nie mam kto jest jego autorem</p><p></p><p>a zatem <strong> Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego </strong></p><p></p><p>2 dkg drożdży wymieszać w miseczce z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki + trochę ciepłego mleka ( po prostu zaczyn o gęstości dobrej śmietany) - odstawić do wyrośnięcia</p><p></p><p></p><p>w międzyczasie posiekać w misie 10 dkg masła z 30 dkg mąki, odrobiną soli, dodać 2 żółtka, 1/2 szkl gęstej śmietany-kwaśnej i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, uformować wałeczek i w ciepłe miejsce coby wyrosło.</p><p></p><p>u mnie to wyrośnięcie w ciepłym ( nastawiam piec na około 50 st C) trwa jakieś 20-30 minut i w tym czasie robię farsz ze słodkiej kapusty i cebuli. Farsz mało skomplkowany: kapuchę po obraniu z wierzchnich liśći (1/4 główki) gotuję w lekko osolonej wodzie, siekam i mieszam z podsmażoną na oliwie na złoto cebulą ( 2 średnie cebule) . Do tego sól, pieprz, tymianek i po wymieszaniu przepiekam jeszcze razem na patelni, coby nabrało aromatu.</p><p></p><p>Płytkie naczynie do zapiekania smaruje oliwą lub masłem, rozciagam ciasto palcami, smaruje je od wewnątrz oliwą i nakładam ciepły farsz. Zwijam i odwracam zwinięciem do dołu. Można posmarować kulebiaka rozmąconym białkiem i posypać ziołami.</p><p>Piecze się w temp. 180 st C ok 30-40 minut na złoto</p><p></p><p>podawać z sosem pomidorowym lub czerwonym barszczem do popicia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kajorek, post: 7006, member: 31"] Przepis ten pochodzi z forum mniama, niestety nie mam kto jest jego autorem a zatem [B] Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego [/B] 2 dkg drożdży wymieszać w miseczce z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki + trochę ciepłego mleka ( po prostu zaczyn o gęstości dobrej śmietany) - odstawić do wyrośnięcia w międzyczasie posiekać w misie 10 dkg masła z 30 dkg mąki, odrobiną soli, dodać 2 żółtka, 1/2 szkl gęstej śmietany-kwaśnej i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, uformować wałeczek i w ciepłe miejsce coby wyrosło. u mnie to wyrośnięcie w ciepłym ( nastawiam piec na około 50 st C) trwa jakieś 20-30 minut i w tym czasie robię farsz ze słodkiej kapusty i cebuli. Farsz mało skomplkowany: kapuchę po obraniu z wierzchnich liśći (1/4 główki) gotuję w lekko osolonej wodzie, siekam i mieszam z podsmażoną na oliwie na złoto cebulą ( 2 średnie cebule) . Do tego sól, pieprz, tymianek i po wymieszaniu przepiekam jeszcze razem na patelni, coby nabrało aromatu. Płytkie naczynie do zapiekania smaruje oliwą lub masłem, rozciagam ciasto palcami, smaruje je od wewnątrz oliwą i nakładam ciepły farsz. Zwijam i odwracam zwinięciem do dołu. Można posmarować kulebiaka rozmąconym białkiem i posypać ziołami. Piecze się w temp. 180 st C ok 30-40 minut na złoto podawać z sosem pomidorowym lub czerwonym barszczem do popicia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Kulebiak z ciasta krucho-drożdżowego*
Bottom