Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Kulebiak z łososiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 38800" data-attributes="member: 206"><p>Kulebiak z łososiem</p><p></p><p>400 g ciasta &#8222;brioche&#8221; (przepis podam na dole)</p><p></p><p>250 g świeżego łososia</p><p>50 ml białego wina wytrawnego</p><p>100 g masła</p><p>40 g ryżu</p><p>100 g pieczarek</p><p>3 szalotki</p><p>2 jajka</p><p>łyżka zielonej siekanej pietruszki</p><p>2 łyżki siekanego szczypiorku</p><p>łyżka koperku</p><p>0,5 litra rosołu z kurczaka</p><p>pół cytryny</p><p>sól, pieprz, papryka</p><p></p><p>do podawania: rozpuszczone masło i kwaśna śmietana</p><p></p><p>Łososia pokroić na małe kawałki, włożyć do wysmarowanej masłem brytwanki, posolić, posypać papryką, koperkiem, wlać wino i sok z cytryny. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piecyka na 15 minut – 180 stopni.</p><p>W garnku rozpuścić 20 g masła, zeszklić przez minutę dwie posiekane szalotki, wsypać ryż, podsmażyć minutę, wlać rosół i gotować około 15 minut. (W praktyce to jest takie małe risotto.)</p><p>Na koniec dodać posiekane jajko na twardo, pietruszkę, sól i pieprz.</p><p>W dugim garnku rozpuścić 20 g masła, dodać posiekaną szalotkę, posiekane pieczarki, gotować 6 minut, posolić a na koniec dodać szczypiorek.</p><p></p><p>Ciasto rozwałkować na spory prostokąt grubości 5 mm. Układać na środku warstwami trzy farsze (rybny, grzybowy i ryż). Zawinąć w rulon smarując brzegi rozbełtanym jajkiem. Zalepić szczelnie końce. Położyć na wysmarowanej masłem blasze. Z resztek ciasta można wyciąć jakieś dekoracje (listki, kwiatki...) i nakleić na wierzch. Posmarować jajkiem. </p><p>Zrobić 2 otwory w górnej części, by para mogła uchodzić, takie na około 1 cm średnicy. Najlepiej w te otwory włożyć rurkę zrobioną z folii aluminiowej. Wygląda to jak kominy na dachu.</p><p>Odczekać 30 minut, piec 10 minut w piekarniku 210 stopni a potem 30 minut w temp. 190 stopni.</p><p>Po wyjęciu z pieca odczekać 15 minut i wlać przez kominy trochę rozpuszczonego masła.</p><p>Podawać krojony w plastry z dodatkiem kwaśnej śmietany.</p><p></p><p>Ciasto: </p><p>250 g mąki</p><p>8 g świeżych drożdży</p><p>75 g letniego mleka</p><p>150 g masła</p><p>3 jajka</p><p>8 g cukru</p><p>8 g soli</p><p></p><p>Rozpuścić drożdże w 4 łyżkach mleka. Dodać 170 g mąki i resztę mleka, wymieszać, pozostawić przykryte ścierką do wyrośnięcia. Dodać – po jednym – jajka, sól, cukier i resztę mąki. Wyrobić minimum 10 minut, dodać masło, wyrobić ponownie i odstawić na 2 godziny by urosło. Kilka razy poskładać ciasto w różne strony, trochę tak jak się robi z francuskim. Odstawić na następne 2 godziny do rośnięcia. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki obciążone talerzem na 1 godzinę.</p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 38800, member: 206"] Kulebiak z łososiem 400 g ciasta „brioche” (przepis podam na dole) 250 g świeżego łososia 50 ml białego wina wytrawnego 100 g masła 40 g ryżu 100 g pieczarek 3 szalotki 2 jajka łyżka zielonej siekanej pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku łyżka koperku 0,5 litra rosołu z kurczaka pół cytryny sól, pieprz, papryka do podawania: rozpuszczone masło i kwaśna śmietana Łososia pokroić na małe kawałki, włożyć do wysmarowanej masłem brytwanki, posolić, posypać papryką, koperkiem, wlać wino i sok z cytryny. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piecyka na 15 minut – 180 stopni. W garnku rozpuścić 20 g masła, zeszklić przez minutę dwie posiekane szalotki, wsypać ryż, podsmażyć minutę, wlać rosół i gotować około 15 minut. (W praktyce to jest takie małe risotto.) Na koniec dodać posiekane jajko na twardo, pietruszkę, sól i pieprz. W dugim garnku rozpuścić 20 g masła, dodać posiekaną szalotkę, posiekane pieczarki, gotować 6 minut, posolić a na koniec dodać szczypiorek. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt grubości 5 mm. Układać na środku warstwami trzy farsze (rybny, grzybowy i ryż). Zawinąć w rulon smarując brzegi rozbełtanym jajkiem. Zalepić szczelnie końce. Położyć na wysmarowanej masłem blasze. Z resztek ciasta można wyciąć jakieś dekoracje (listki, kwiatki...) i nakleić na wierzch. Posmarować jajkiem. Zrobić 2 otwory w górnej części, by para mogła uchodzić, takie na około 1 cm średnicy. Najlepiej w te otwory włożyć rurkę zrobioną z folii aluminiowej. Wygląda to jak kominy na dachu. Odczekać 30 minut, piec 10 minut w piekarniku 210 stopni a potem 30 minut w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z pieca odczekać 15 minut i wlać przez kominy trochę rozpuszczonego masła. Podawać krojony w plastry z dodatkiem kwaśnej śmietany. Ciasto: 250 g mąki 8 g świeżych drożdży 75 g letniego mleka 150 g masła 3 jajka 8 g cukru 8 g soli Rozpuścić drożdże w 4 łyżkach mleka. Dodać 170 g mąki i resztę mleka, wymieszać, pozostawić przykryte ścierką do wyrośnięcia. Dodać – po jednym – jajka, sól, cukier i resztę mąki. Wyrobić minimum 10 minut, dodać masło, wyrobić ponownie i odstawić na 2 godziny by urosło. Kilka razy poskładać ciasto w różne strony, trochę tak jak się robi z francuskim. Odstawić na następne 2 godziny do rośnięcia. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki obciążone talerzem na 1 godzinę. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Kulebiak z łososiem*
Top
Bottom