- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kulebiak z łososiem
1 szklanka mleka
500 g świeżego łososia
125 g pieczarek
1 cebula
70g ugotowanego ryżu
natka pietruszki
płat ciasta francuskiego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
1.Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki w półplasterki. Cebulę i pieczarki delikatnie podsmażamy i wykładamy na talerz. Dodajemy ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki.
2.W zagotowanym mleku przez 5 minut na wolnym ogniu gotujemy łososie. Następnie wyjmujemy i widelcem oddzielamy mięso od skóry. Łososia dodajemy do ryżu. Solimy i pieprzymy.
3.Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną o szerokości 11cm a drugą o 14 cm. Cieńszy płat ciasta nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz zostawiając 1,5cm wolnego miejsca od brzegu. Brzegi smarujemy jajkiem , bierzemy większy blat i przykrywamy nim ten z farszem. Brzegi dociskamy widelcem, a całość smarujemy jajkiem
4.Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/#/pascal,94.html

1 szklanka mleka
500 g świeżego łososia
125 g pieczarek
1 cebula
70g ugotowanego ryżu
natka pietruszki
płat ciasta francuskiego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
1.Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki w półplasterki. Cebulę i pieczarki delikatnie podsmażamy i wykładamy na talerz. Dodajemy ugotowany ryż i posiekaną natkę pietruszki.
2.W zagotowanym mleku przez 5 minut na wolnym ogniu gotujemy łososie. Następnie wyjmujemy i widelcem oddzielamy mięso od skóry. Łososia dodajemy do ryżu. Solimy i pieprzymy.
3.Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną o szerokości 11cm a drugą o 14 cm. Cieńszy płat ciasta nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz zostawiając 1,5cm wolnego miejsca od brzegu. Brzegi smarujemy jajkiem , bierzemy większy blat i przykrywamy nim ten z farszem. Brzegi dociskamy widelcem, a całość smarujemy jajkiem
4.Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.
Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/#/pascal,94.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: