Kuleczki orzechowe bardzo i słodkie
Uwaga! Tylko dla zagorzałych wielbicieli orzechów.
10 dag cukru pudru
15-18 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag słodkiej bułki tartej (zmielonych herbatników lub biszkoptów) = ok. 6 czubatych łyżek
10 dag miękkiego masła
2 łyżki płynu: wody, rumu itp. (w razie potrzeby)
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać masło, zagnieść, aby składniki dobrze się połączyły, ewentualnie dolać płynu, zagnieść powtórnie. Schłodzić w lodówce. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Można obtaczać w drobno posiekanych orzechach, ale nie wiem, czy nie będą wtedy już przesadnie orzechowe
.
Zamiast orzechów włoskich można oczywiście użyć orzechów laskowych lub migdałów.
Uwaga! Tylko dla zagorzałych wielbicieli orzechów.
10 dag cukru pudru
15-18 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag słodkiej bułki tartej (zmielonych herbatników lub biszkoptów) = ok. 6 czubatych łyżek
10 dag miękkiego masła
2 łyżki płynu: wody, rumu itp. (w razie potrzeby)
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać masło, zagnieść, aby składniki dobrze się połączyły, ewentualnie dolać płynu, zagnieść powtórnie. Schłodzić w lodówce. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Można obtaczać w drobno posiekanych orzechach, ale nie wiem, czy nie będą wtedy już przesadnie orzechowe

Zamiast orzechów włoskich można oczywiście użyć orzechów laskowych lub migdałów.
