- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
250g miekkiego masla
250g maki ziemniaczanej
100g cukru pudru
75g maki pszennej
30g gorzkiego kakao
1 paczuszka cukru waniliowego
orzechy, migdaly
Z wszystkich skladnikow ( oprocz orzechow i migdalow) ugniesc ciasto na jednolita mase. Uformowac podluzna "rolke" - (albo mniejsze dwie lub trzy ) i wlozyc do lodowki na ok. 30 min.. (po wlozeniu do lodowki, ciasto bedzie sie lepiej kroic...) Po ok. 30min. wyciagnac z lodowki i pociac na plastry o grubosci ok. 2cm. Potem uformowac z tych kawalkow male kulki i na srodek "wcisnac" orzecha lub migdala. W razie, gdyby przy przyciskaniu orzecha, kulki troche popekaly, trzeba je troszke docisnac, poniewaz pekniete kulki przy pieczeniu moga sie rozleciec... Nagrzac piekarnik do 180 stopni i w tej temperaturze piec ok. 12 min.

250g maki ziemniaczanej
100g cukru pudru
75g maki pszennej
30g gorzkiego kakao
1 paczuszka cukru waniliowego
orzechy, migdaly
Z wszystkich skladnikow ( oprocz orzechow i migdalow) ugniesc ciasto na jednolita mase. Uformowac podluzna "rolke" - (albo mniejsze dwie lub trzy ) i wlozyc do lodowki na ok. 30 min.. (po wlozeniu do lodowki, ciasto bedzie sie lepiej kroic...) Po ok. 30min. wyciagnac z lodowki i pociac na plastry o grubosci ok. 2cm. Potem uformowac z tych kawalkow male kulki i na srodek "wcisnac" orzecha lub migdala. W razie, gdyby przy przyciskaniu orzecha, kulki troche popekaly, trzeba je troszke docisnac, poniewaz pekniete kulki przy pieczeniu moga sie rozleciec... Nagrzac piekarnik do 180 stopni i w tej temperaturze piec ok. 12 min.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: