Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kulki mięsne w curry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1498311" data-attributes="member: 10341"><p>Jak ostro, to ostro. Jak zwykle w takich przypadkach skorzystałam z książki &quot;Smak tropików&quot; (kuchnie świata) autorstwa Biruty Markuzy, a z tych kuchni świata wybrałam hinduską. I tutaj miałam do wyboru kilka wypróbowanych potraw, wśród których najczęściej robione były<em> Kurczak po kaszmirsku </em>i <em>Kulki mięsne w curry. </em>Mój syn jak usłyszał o tym kurczaku, to męczył mnie o niego od kilku ładnych dni. Kiedyś zaniósł go na składkowe przyjęcie, gdzie zrobił nim furorę. Tyle że przygotowanie takiego kurczaka zajmuje (przynajmniej mnie) pół dnia. W stanowczy sposób odmówiłam tym razem, obiecując jemu kurczaka, a Wam (przepis) w najbliższym czasie. Ale dzisiaj będziemy jedli kulki mięsne. Przepis dla 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 40 dkg zmielonej wołowiny (kto ma, może wziąć baraninę)</p><p>- 1 ząbek czosnku</p><p>- 1 średniej wielkości cebula</p><p>- 1 - 2 łyżeczki startego świeżego imbiru (biorę tak pośrednio)</p><p>- 1 strączek świeżego chilli (wybieram czerwony)</p><p>- 2 łyżki posiekanej naci kolendry (mięty) - nie lubię obydwu, ale wybieram kolendrę</p><p>- sól</p><p>- 1 łyżeczka garam masala (robię sama, przepis podam niżej) - można kupić w sklepie</p><p>- 1 jajko</p><p>- olej do smażenia</p><p>- curry (też robię sama, przepis podam) - można użyć kupione w sklepie</p><p></p><p><strong>Garam masala</strong> - 6 dkg pieprzu, 6 dkg kminku, 6 dkg kolendry, 25 strączków kardamonu - takich zielonych, z których wyłuskuje się czarne małe nasionka, 1,5 dkg gożdzików, 1,5 dkg mielonego cynamonu.</p><p>Ziarna pieprzu, kminku i kolendry lekko podgrzać lub przypiec na blasze. Ja je przypiekam (bez przesady) na gazie na patelni teflonowej. </p><p>Wszystkie składniki połączyć, utłuc w możdzierzu lub zemleć w młynku. Zsypać do słoika, szczelnie zamknąć. - Jest to najpopularniejszy masala, używany do większości potraw hinduskich.</p><p><strong>Curry </strong>- 2 łyżki ghee (oleju), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka utartego świeżego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka sproszkowanego chilli, 2 pomidory, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej naci kolendry (mięty).</p><p>Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, roztarty czosnek, imbir i smażymy około 2 minut. Dodajemy kurkumę, garam masala, chilli i smażymy jeszcze minutę. Pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w kostkę i wkładamy do patelni. Dodajemy sól oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.</p><p></p><p>Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, imbir i chilli (po usunięciu nasionek) drobniutko kroimy.Wszystkie przyprawy łączymy, mieszamy z mięsem i dokładnie wyrabiamy. </p><p>Z mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, moczymy w rozbełtanym jajku, smażymy w rozgrzanym tłuszczu, po czym osączamy na bibule lub papierowym ręczniku.</p><p>Do curry wkładamy osączone z tłuszczu kulki mięsne i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje.</p><p>Przed podaniem suto oprószamy siekaną zieleniną i podajemy z ryżem na sypko.</p><p></p><p>Moje uwagi - kto chce mieć to danie niemalże w tempie ekspresowym, może użyć przypraw kupionych w sklepie. Najlepsze są te w sklepach orientalnych. Często tak robię, kupując na zapas, po sprawdzeniu terminu przydatności.</p><p>Natomiast kolendrę możemy kupić w doniczkach w supermarketach. Jest bardzo często.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1498311, member: 10341"] Jak ostro, to ostro. Jak zwykle w takich przypadkach skorzystałam z książki "Smak tropików" (kuchnie świata) autorstwa Biruty Markuzy, a z tych kuchni świata wybrałam hinduską. I tutaj miałam do wyboru kilka wypróbowanych potraw, wśród których najczęściej robione były[I] Kurczak po kaszmirsku [/I]i [I]Kulki mięsne w curry. [/I]Mój syn jak usłyszał o tym kurczaku, to męczył mnie o niego od kilku ładnych dni. Kiedyś zaniósł go na składkowe przyjęcie, gdzie zrobił nim furorę. Tyle że przygotowanie takiego kurczaka zajmuje (przynajmniej mnie) pół dnia. W stanowczy sposób odmówiłam tym razem, obiecując jemu kurczaka, a Wam (przepis) w najbliższym czasie. Ale dzisiaj będziemy jedli kulki mięsne. Przepis dla 6 osób. [B]Składniki [/B]- 40 dkg zmielonej wołowiny (kto ma, może wziąć baraninę) - 1 ząbek czosnku - 1 średniej wielkości cebula - 1 - 2 łyżeczki startego świeżego imbiru (biorę tak pośrednio) - 1 strączek świeżego chilli (wybieram czerwony) - 2 łyżki posiekanej naci kolendry (mięty) - nie lubię obydwu, ale wybieram kolendrę - sól - 1 łyżeczka garam masala (robię sama, przepis podam niżej) - można kupić w sklepie - 1 jajko - olej do smażenia - curry (też robię sama, przepis podam) - można użyć kupione w sklepie [B]Garam masala[/B] - 6 dkg pieprzu, 6 dkg kminku, 6 dkg kolendry, 25 strączków kardamonu - takich zielonych, z których wyłuskuje się czarne małe nasionka, 1,5 dkg gożdzików, 1,5 dkg mielonego cynamonu. Ziarna pieprzu, kminku i kolendry lekko podgrzać lub przypiec na blasze. Ja je przypiekam (bez przesady) na gazie na patelni teflonowej. Wszystkie składniki połączyć, utłuc w możdzierzu lub zemleć w młynku. Zsypać do słoika, szczelnie zamknąć. - Jest to najpopularniejszy masala, używany do większości potraw hinduskich. [B]Curry [/B]- 2 łyżki ghee (oleju), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka utartego świeżego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka sproszkowanego chilli, 2 pomidory, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej naci kolendry (mięty). Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, roztarty czosnek, imbir i smażymy około 2 minut. Dodajemy kurkumę, garam masala, chilli i smażymy jeszcze minutę. Pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w kostkę i wkładamy do patelni. Dodajemy sól oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, imbir i chilli (po usunięciu nasionek) drobniutko kroimy.Wszystkie przyprawy łączymy, mieszamy z mięsem i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, moczymy w rozbełtanym jajku, smażymy w rozgrzanym tłuszczu, po czym osączamy na bibule lub papierowym ręczniku. Do curry wkładamy osączone z tłuszczu kulki mięsne i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem suto oprószamy siekaną zieleniną i podajemy z ryżem na sypko. Moje uwagi - kto chce mieć to danie niemalże w tempie ekspresowym, może użyć przypraw kupionych w sklepie. Najlepsze są te w sklepach orientalnych. Często tak robię, kupując na zapas, po sprawdzeniu terminu przydatności. Natomiast kolendrę możemy kupić w doniczkach w supermarketach. Jest bardzo często. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kulki mięsne w curry
Bottom