Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kulki z mamalygi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1339877" data-attributes="member: 1142"><p>albo z jednym i drugim. </p><p></p><p>Takie kulki nadziewane kielbasa i kaszkawalem lub feta robie od lat. Przepis nan znalazlam w The Best of Romanian Cuisine.</p><p></p><p>Mamalyga to nic innego jak wloska polenta, dosc grubo mielone ziarno kukurydzy jak rowniez danie z takiej kaszki przygotowane. Po raczej rozczarowujacym spotkaniu z polenta &quot;na miekko&quot;, odkrylam polente przygotowana na twardo, pozniej pieczona, grilowana lub smazona, ktora calkiem czesto pojawia sie naszym domowym menu.</p><p></p><p>Te kulki sa pyszne i gdy zdarzy mi sie ukulac wiecej niz mozemy zjesc na obiad, zostaja do lunchboxow, a moje dzieci je uwieliaja.</p><p>Nadziewac mozna czym sie zechce. Najlepiej sprawuja sie twardsze nadzienia jak ser, kielbasa, cukinia, jajka.</p><p></p><p></p><p>Dzis farszem byly kawalki domowej pepperoni i sera kaszkawal. Zapewniam, ze z feta lub innymi serami sa rownei pyszne.</p><p></p><p><strong>250g kaszy kukurdzianej (uzywam zawsze grubo mielonej)</strong></p><p><strong>600ml wody</strong></p><p><strong>spory kawalek masla</strong></p><p><strong>kielbasa </strong></p><p><strong>ser</strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p><strong>olej do smazenia</strong></p><p></p><p>Do rondla wsypuje kaszke i mieszam ja z woda. Stawiam garnek na ogniu i mieszjac doprowadzam do wrzenia. Gotuje na stednim ogniu mieszajac czesto, az masa zgestnieje tak, ze dadza sie formowac kulki. Zestawiam z ognia, doprawiam porzadnie i dodaje kawalek masla. Rozgrzewam olej.</p><p>Na talerz wysypuje odrobine suchej kaszki i maczajac w niej dlonie formuje kulki wielkosci sporego orzecha wloskiego. W kulce robie wglebienie, wkladam w nie nadzienie i zalepiam, nadajac ladny ksztalt. </p><p></p><p>Kulki wykladam na goracy olej i smaze 3-5 minut, az sie zezloca. Osaczam na papierze kuchenny. Podaje z salatka Szopska, smazonymi pomidorami z mieta, lub inna pomidorowa salsa.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76704[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1339877, member: 1142"] albo z jednym i drugim. Takie kulki nadziewane kielbasa i kaszkawalem lub feta robie od lat. Przepis nan znalazlam w The Best of Romanian Cuisine. Mamalyga to nic innego jak wloska polenta, dosc grubo mielone ziarno kukurydzy jak rowniez danie z takiej kaszki przygotowane. Po raczej rozczarowujacym spotkaniu z polenta "na miekko", odkrylam polente przygotowana na twardo, pozniej pieczona, grilowana lub smazona, ktora calkiem czesto pojawia sie naszym domowym menu. Te kulki sa pyszne i gdy zdarzy mi sie ukulac wiecej niz mozemy zjesc na obiad, zostaja do lunchboxow, a moje dzieci je uwieliaja. Nadziewac mozna czym sie zechce. Najlepiej sprawuja sie twardsze nadzienia jak ser, kielbasa, cukinia, jajka. Dzis farszem byly kawalki domowej pepperoni i sera kaszkawal. Zapewniam, ze z feta lub innymi serami sa rownei pyszne. [B]250g kaszy kukurdzianej (uzywam zawsze grubo mielonej) 600ml wody spory kawalek masla kielbasa ser sol pieprz olej do smazenia[/B] Do rondla wsypuje kaszke i mieszam ja z woda. Stawiam garnek na ogniu i mieszjac doprowadzam do wrzenia. Gotuje na stednim ogniu mieszajac czesto, az masa zgestnieje tak, ze dadza sie formowac kulki. Zestawiam z ognia, doprawiam porzadnie i dodaje kawalek masla. Rozgrzewam olej. Na talerz wysypuje odrobine suchej kaszki i maczajac w niej dlonie formuje kulki wielkosci sporego orzecha wloskiego. W kulce robie wglebienie, wkladam w nie nadzienie i zalepiam, nadajac ladny ksztalt. Kulki wykladam na goracy olej i smaze 3-5 minut, az sie zezloca. Osaczam na papierze kuchenny. Podaje z salatka Szopska, smazonymi pomidorami z mieta, lub inna pomidorowa salsa. [ATTACH=full]76704[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kulki z mamalygi
Top
Bottom