Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kura na sposób kubański*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 879722" data-attributes="member: 10341"><p>Tytułowa kura jest określeniem trochę na wyrost, bo zazwyczaj dysponujemy kurczętami brojlerami. Ale może ktoś będzie miał i kurę, więc uwzględnię to w przepisie. Ja robiłam to danie jakiś czas temu z miesięcznika Ty i Ja i brałam do niego brojlera. Wyszedł bardzo smaczny, a przy okazji wprowadziłam małe modyfikacje i w tej formie podam ten przepis. Jest to pikantne, typowo letnie danie jednogarnkowe. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>Dorodny kurczak ew.kura ( ja jak zwykle brałam górne części udek)</p><p>2 najdrobniej posiekane ząbki czosnku</p><p>2 - 3 papryczki chilli (brałam 2 czerwone bez pestek)</p><p>szczypta pieprzu</p><p>1/3 łyżeczki soli</p><p>5 łyżek oliwy</p><p>2- 3 cebule</p><p>mały listek laurowy</p><p>1,5 - 2 szklanek białego półwytrawnego wina</p><p>6 ziemniaków</p><p>2 duże czerwone papryki</p><p>25 dkg świeżego zielonego groszku, ewentualnie groszku z puszki</p><p></p><p>Kurczaka lub kurę dzielimy na 4 porcje, które nacieramy pastą z posiekanego czosnku, najdrobniej posiekanych papryczek chilli (ilość wg upodobania), pieprzu i soli. Natarte ćwiartki kury lub kurczaka wkładamy na noc do lodówki.</p><p>Nazajutrz podgrzewamy w brytfance (z przykrywą) oliwę i przesmażamy w niej pokrojone na grube talarki cebule. Gdy cebula nabierze złotego koloru, wyjmujemy ją łyżką cedzakową, a na aromatycznej oliwie obsmażamy na rumiano porcje kurczaka lub kury. Znowu wkładamy wyjętą cebulę, dodajemy listek laurowy, szklankę wina, brytfankę przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu kurczaka około 40 minut, (kurę 1 godzinę). Gdyby płynu było za mało dolewamy odrobinę wrzątku lub wina. Po tym czasie dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, oczyszczoną z pestek i błon paprykę pokrojoną w paski i zielony świeży groszek. Brytfankę znów przykrywamy i na najmniejszym ogniu dusimy pod przykryciem 20 - 25 minut. Gdyby płyn wyparował dolewamy resztę wina lub odrobinę wrzątku. Jeśli nie mamy świeżego, teraz dokładamy odcedzony groszek z puszki. Potrawa powinna mieć dosyć sosu, więc trzeba kontrolować jego ubytek podczas gotowania i uzupełniać winem lub wodą (lepiej winem).</p><p>Kurę po kubańsku podajemy w głębokich talerzach, bez żadnych dodatków, jedynie z pokrojoną na kromki świeżutką bagietką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 879722, member: 10341"] Tytułowa kura jest określeniem trochę na wyrost, bo zazwyczaj dysponujemy kurczętami brojlerami. Ale może ktoś będzie miał i kurę, więc uwzględnię to w przepisie. Ja robiłam to danie jakiś czas temu z miesięcznika Ty i Ja i brałam do niego brojlera. Wyszedł bardzo smaczny, a przy okazji wprowadziłam małe modyfikacje i w tej formie podam ten przepis. Jest to pikantne, typowo letnie danie jednogarnkowe. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] Dorodny kurczak ew.kura ( ja jak zwykle brałam górne części udek) 2 najdrobniej posiekane ząbki czosnku 2 - 3 papryczki chilli (brałam 2 czerwone bez pestek) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 5 łyżek oliwy 2- 3 cebule mały listek laurowy 1,5 - 2 szklanek białego półwytrawnego wina 6 ziemniaków 2 duże czerwone papryki 25 dkg świeżego zielonego groszku, ewentualnie groszku z puszki Kurczaka lub kurę dzielimy na 4 porcje, które nacieramy pastą z posiekanego czosnku, najdrobniej posiekanych papryczek chilli (ilość wg upodobania), pieprzu i soli. Natarte ćwiartki kury lub kurczaka wkładamy na noc do lodówki. Nazajutrz podgrzewamy w brytfance (z przykrywą) oliwę i przesmażamy w niej pokrojone na grube talarki cebule. Gdy cebula nabierze złotego koloru, wyjmujemy ją łyżką cedzakową, a na aromatycznej oliwie obsmażamy na rumiano porcje kurczaka lub kury. Znowu wkładamy wyjętą cebulę, dodajemy listek laurowy, szklankę wina, brytfankę przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu kurczaka około 40 minut, (kurę 1 godzinę). Gdyby płynu było za mało dolewamy odrobinę wrzątku lub wina. Po tym czasie dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, oczyszczoną z pestek i błon paprykę pokrojoną w paski i zielony świeży groszek. Brytfankę znów przykrywamy i na najmniejszym ogniu dusimy pod przykryciem 20 - 25 minut. Gdyby płyn wyparował dolewamy resztę wina lub odrobinę wrzątku. Jeśli nie mamy świeżego, teraz dokładamy odcedzony groszek z puszki. Potrawa powinna mieć dosyć sosu, więc trzeba kontrolować jego ubytek podczas gotowania i uzupełniać winem lub wodą (lepiej winem). Kurę po kubańsku podajemy w głębokich talerzach, bez żadnych dodatków, jedynie z pokrojoną na kromki świeżutką bagietką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kura na sposób kubański*
Top
Bottom