Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Kura w auszpiku z ryżem i pieczarkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 780841" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu gotowanego kurczaka i ryżu. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>35 dkg zimnego gotowanego kurczaka lub kury</p><p>15 dkg malutkich pieczarek</p><p>filiżanka wypieczonego na sypko ryżu</p><p>szczypta papryki</p><p>trochę soku cytrynowego</p><p> 2-3 dkg żelatyny w proszku</p><p>sól</p><p></p><p>Mięso kroimy na malutkie kawałeczki. Pieczarki gotujemy w 1/2 litra osolonej wody, po czym kroimy na cieniutkie plasterki. I wreszcie - filiżankę wypieczonego na sypko ryżu łączymy z kurzym mięsem i pokrojonymi pieczarkami. Wszystko dokładnie mieszamy. Wywar z pieczarek próbujemy, czy jest dostatecznie słony, jeśli nie, to dosalamy, przyprawiamy szczyptą papryki i w oryginalnym przepisie sokiem cytrynowym, żeby był lekko kwaskowaty. Ja tego nie robię, ponieważ wtedy galareta przypomina mi psującą się, nadkwaśniałą. Macie jednak wybór, bo może ktoś zechce spróbować oryginału. Najlepiej wypróbować to na odrobinie odlanego wywaru. Wywar podgrzewamy i łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszamy i podgrzewamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.</p><p>Masę drobiowo-ryżowo-pieczarkową układamy w opłukanej zimną wodą foremce lub salaterce i zalewamy stopniowo stygnącym wywarem. Gdy galaretka już &quot;stanie&quot;, wyrzucamy ostrożnie zawartość formy na półmisek i albo ozdabiamy jajkami na twardo, zieloną sałatą, świeżym ogórkiem i pomidorem, albo podajemy do niej sos tatarski, ewentualnie majonez przyprawiony sokiem z cytryny i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dla liczących kalorie wystarczy sama cytryna pokrojona w ćwiartki i pozbawiona pestek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 780841, member: 10341"] Jest to dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu gotowanego kurczaka i ryżu. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki[/B] 35 dkg zimnego gotowanego kurczaka lub kury 15 dkg malutkich pieczarek filiżanka wypieczonego na sypko ryżu szczypta papryki trochę soku cytrynowego 2-3 dkg żelatyny w proszku sól Mięso kroimy na malutkie kawałeczki. Pieczarki gotujemy w 1/2 litra osolonej wody, po czym kroimy na cieniutkie plasterki. I wreszcie - filiżankę wypieczonego na sypko ryżu łączymy z kurzym mięsem i pokrojonymi pieczarkami. Wszystko dokładnie mieszamy. Wywar z pieczarek próbujemy, czy jest dostatecznie słony, jeśli nie, to dosalamy, przyprawiamy szczyptą papryki i w oryginalnym przepisie sokiem cytrynowym, żeby był lekko kwaskowaty. Ja tego nie robię, ponieważ wtedy galareta przypomina mi psującą się, nadkwaśniałą. Macie jednak wybór, bo może ktoś zechce spróbować oryginału. Najlepiej wypróbować to na odrobinie odlanego wywaru. Wywar podgrzewamy i łączymy z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszamy i podgrzewamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Masę drobiowo-ryżowo-pieczarkową układamy w opłukanej zimną wodą foremce lub salaterce i zalewamy stopniowo stygnącym wywarem. Gdy galaretka już "stanie", wyrzucamy ostrożnie zawartość formy na półmisek i albo ozdabiamy jajkami na twardo, zieloną sałatą, świeżym ogórkiem i pomidorem, albo podajemy do niej sos tatarski, ewentualnie majonez przyprawiony sokiem z cytryny i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dla liczących kalorie wystarczy sama cytryna pokrojona w ćwiartki i pozbawiona pestek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Kura w auszpiku z ryżem i pieczarkami*
Bottom