Nie pamiętam już skąd pochodzi ten przepis ale smakuje znakomicie - podane poniżej ilości wystarczą na 6 porcji:
2 kurze piersi (bez skóry)
200 g chudej wieprzowiny (może być polędwiczka)
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
2,5 łyżeczki sherry
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 szkl. wody
2 łyżeczki bulionu z kury w proszku
2 łyżki oleju
2,5 cm świeżego imbiru
1ząbek czosnku
200 g krewetek
1 czerwona papryka
2 łodygi selera (pokrojone skośnie na 2,5 cm kawałki)
szczypiorek
1/4 głowy kapusty (poszatkowanej)
Kurczaka i wieprzowinę kroimy na 2,5 cm kostki
W dużej misce mieszamy: 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1,5 łyżeczki sherry, 1,5 łyżeczki sosu sojowego. Wrzucamy do tego mięsa, mieszmy przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 h.
Na patelni (duża, najlepszy wok) rozgrzewamy olej ma dużym ogniu. Wrzucamy imbir i czosnek (obrany i drobno pokrojony) - smażymy ok 1 min.. Dodajemy następnie mięso - smażymy kolejne 5 min. mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy krewetki i smażymy do momentu aż sie zaróżowią (ok. 3 min.)
W końcowym etapie wrzucamy na patelnię warzywa i smażymy 3-5 min. aż zmiękną. Dodajemy sos sojowy z bulionem - podgrzewamy całość ok 1 min stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem lub makaronem.
2 kurze piersi (bez skóry)
200 g chudej wieprzowiny (może być polędwiczka)
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
2,5 łyżeczki sherry
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 szkl. wody
2 łyżeczki bulionu z kury w proszku
2 łyżki oleju
2,5 cm świeżego imbiru
1ząbek czosnku
200 g krewetek
1 czerwona papryka
2 łodygi selera (pokrojone skośnie na 2,5 cm kawałki)
szczypiorek
1/4 głowy kapusty (poszatkowanej)
Kurczaka i wieprzowinę kroimy na 2,5 cm kostki
W dużej misce mieszamy: 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1,5 łyżeczki sherry, 1,5 łyżeczki sosu sojowego. Wrzucamy do tego mięsa, mieszmy przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 h.
Na patelni (duża, najlepszy wok) rozgrzewamy olej ma dużym ogniu. Wrzucamy imbir i czosnek (obrany i drobno pokrojony) - smażymy ok 1 min.. Dodajemy następnie mięso - smażymy kolejne 5 min. mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy krewetki i smażymy do momentu aż sie zaróżowią (ok. 3 min.)
W końcowym etapie wrzucamy na patelnię warzywa i smażymy 3-5 min. aż zmiękną. Dodajemy sos sojowy z bulionem - podgrzewamy całość ok 1 min stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem lub makaronem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: