Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak Chow Mein
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arabeska" data-source="post: 442903" data-attributes="member: 1438"><p>Nie pamiętam już skąd pochodzi ten przepis ale smakuje znakomicie - podane poniżej ilości wystarczą na 6 porcji:</p><p></p><p>2 kurze piersi (bez skóry)</p><p>200 g chudej wieprzowiny (może być polędwiczka)</p><p>3 łyżeczki mąki kukurydzianej</p><p> 2,5 łyżeczki sherry</p><p>2 łyżeczki sosu sojowego</p><p>1/2 szkl. wody</p><p>2 łyżeczki bulionu z kury w proszku</p><p>2 łyżki oleju</p><p>2,5 cm świeżego imbiru</p><p> 1ząbek czosnku</p><p> 200 g krewetek </p><p>1 czerwona papryka</p><p> 2 łodygi selera (pokrojone skośnie na 2,5 cm kawałki)</p><p>szczypiorek</p><p>1/4 głowy kapusty (poszatkowanej)</p><p></p><p>Kurczaka i wieprzowinę kroimy na 2,5 cm kostki</p><p> </p><p>W dużej misce mieszamy: 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1,5 łyżeczki sherry, 1,5 łyżeczki sosu sojowego. Wrzucamy do tego mięsa, mieszmy przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 h.</p><p></p><p>Na patelni (duża, najlepszy wok) rozgrzewamy olej ma dużym ogniu. Wrzucamy imbir i czosnek (obrany i drobno pokrojony) - smażymy ok 1 min.. Dodajemy następnie mięso - smażymy kolejne 5 min. mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy krewetki i smażymy do momentu aż sie zaróżowią (ok. 3 min.)</p><p></p><p>W końcowym etapie wrzucamy na patelnię warzywa i smażymy 3-5 min. aż zmiękną. Dodajemy sos sojowy z bulionem - podgrzewamy całość ok 1 min stale mieszając, aż sos zgęstnieje.</p><p></p><p>Podajemy z ryżem lub makaronem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arabeska, post: 442903, member: 1438"] Nie pamiętam już skąd pochodzi ten przepis ale smakuje znakomicie - podane poniżej ilości wystarczą na 6 porcji: 2 kurze piersi (bez skóry) 200 g chudej wieprzowiny (może być polędwiczka) 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 2,5 łyżeczki sherry 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 szkl. wody 2 łyżeczki bulionu z kury w proszku 2 łyżki oleju 2,5 cm świeżego imbiru 1ząbek czosnku 200 g krewetek 1 czerwona papryka 2 łodygi selera (pokrojone skośnie na 2,5 cm kawałki) szczypiorek 1/4 głowy kapusty (poszatkowanej) Kurczaka i wieprzowinę kroimy na 2,5 cm kostki W dużej misce mieszamy: 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1,5 łyżeczki sherry, 1,5 łyżeczki sosu sojowego. Wrzucamy do tego mięsa, mieszmy przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 h. Na patelni (duża, najlepszy wok) rozgrzewamy olej ma dużym ogniu. Wrzucamy imbir i czosnek (obrany i drobno pokrojony) - smażymy ok 1 min.. Dodajemy następnie mięso - smażymy kolejne 5 min. mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy krewetki i smażymy do momentu aż sie zaróżowią (ok. 3 min.) W końcowym etapie wrzucamy na patelnię warzywa i smażymy 3-5 min. aż zmiękną. Dodajemy sos sojowy z bulionem - podgrzewamy całość ok 1 min stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak Chow Mein
Top
Bottom