Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak curry z zielonymi szparagami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1521715" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w &#8222;Moim gotowaniu&#8221;. Okazał się wybitnie trafiony, zwłaszcza dla mnie, która z reguły nie jadam piersi kurzych. Z podanych ilości powinno wyjść 6 porcji. Miałam je zrobić z trochę mniejszej ilości, ale chętnych było więcej niż myślałam. Polecam, bo naprawdę smaczne.</p><p></p><p> <strong>Składniki</strong></p><p></p><p> - 3 pokrojone uda z kurczaka bez kości</p><p></p><p> - 2 posiekane ząbki czosnku</p><p></p><p> - sól</p><p></p><p> - 750 ml mleka kokosowego</p><p></p><p> - limonka</p><p></p><p> - 2 łyżki oleju słonecznikowego</p><p></p><p> - łyżka zielonej pasty curry (kupiłam w Almie, ale była i w sklepie ze zdrową żywnością)</p><p></p><p> - płaska łyżeczka tartego świeżego imbiru</p><p></p><p> - 2 łyżki sosu rybnego (też do nabycia w Almie)</p><p></p><p> - pęczek zielonych ugotowanych szparagów</p><p></p><p> - pęczek kolendry (nie lubię, więc wzięłam pół na pół z natką pietruszki – kto lubi, nie musi tego robić)</p><p></p><p> - pęczek tajskiej bazylii (dostałam tylko polską, chociaż gdybym poszukała, to pewno bym znalazła)</p><p></p><p> </p><p></p><p> Dzień wcześniej mięso smarujemy czosnkiem, solimy, zalewamy200 ml mleka kokosowego i dodajemy całą skórkę startą na drobnej tarce. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Na rozgrzany olej wrzucamy pastę curry, imbir i smażymy 2 minuty. Dodajemy odcedzonego z marynaty kurczaka i smażymy 3 minuty. Dolewamy marynatę i gotujemy na małym ogniu 20 minut, po czym dolewamy resztę mleka kokosowego (ale nie na raz – tylko partiami). Gotujemy 10 minut, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki. 2 minuty przed podaniem dorzucamy pokrojone w 3-cm ukośne kawałki szparagi, posiekaną kolendrę (u mnie z pietruszką) i bazylię. Serwujemy z gorącym, przygotowanym na kleisto ryżem.</p><p></p><p> <strong>Uwagi</strong></p><p></p><p> *Szparagów nie trzeba wrzucać do kurczaka. Proponuję wymieszać je z ugotowanym ryżem , czubatą łyżką masła i &#189; łyżeczki skórki otartej z cytryny, partiami wkładać do foremki na babeczki – uformowany ryż wykładać na talerz, a dookoła kawałki kurczaka.</p><p></p><p> * Jeśli macie ochotę na same szparagi w azjatyckim stylu, to przesmażcie je przez 2 minuty na oleju, skropcie łyżką oleju sezamowego , chlupnijcie octu ryżowego i odrobinę jasnego sosu sojowego, oprószcie cukrem, posypcie posiekanym ząbkiem czosnku i prażonym sezamem.</p><p></p><p>* Zielona pastę curry można zrobić samemu, albo kupić <a href="http://www.delikatesy-orientalne.pl/pasty-curry/1/desc" target="_blank">tutaj</a></p><p></p><p>* Doszłam do wniosku, że zrobienie samodzielnie wymaga zbyt wielu mało znanych składników, ale można szukać <a href="http://brudnywokadriana.blogspot.com/2013/03/zielona-pasta-curry.html" target="_blank">tutaj</a> i w googlach. Powodzenia</p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1521715, member: 10341"] Przepis znalazłam w „Moim gotowaniu”. Okazał się wybitnie trafiony, zwłaszcza dla mnie, która z reguły nie jadam piersi kurzych. Z podanych ilości powinno wyjść 6 porcji. Miałam je zrobić z trochę mniejszej ilości, ale chętnych było więcej niż myślałam. Polecam, bo naprawdę smaczne. [B]Składniki[/B] - 3 pokrojone uda z kurczaka bez kości - 2 posiekane ząbki czosnku - sól - 750 ml mleka kokosowego - limonka - 2 łyżki oleju słonecznikowego - łyżka zielonej pasty curry (kupiłam w Almie, ale była i w sklepie ze zdrową żywnością) - płaska łyżeczka tartego świeżego imbiru - 2 łyżki sosu rybnego (też do nabycia w Almie) - pęczek zielonych ugotowanych szparagów - pęczek kolendry (nie lubię, więc wzięłam pół na pół z natką pietruszki – kto lubi, nie musi tego robić) - pęczek tajskiej bazylii (dostałam tylko polską, chociaż gdybym poszukała, to pewno bym znalazła) Dzień wcześniej mięso smarujemy czosnkiem, solimy, zalewamy200 ml mleka kokosowego i dodajemy całą skórkę startą na drobnej tarce. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Na rozgrzany olej wrzucamy pastę curry, imbir i smażymy 2 minuty. Dodajemy odcedzonego z marynaty kurczaka i smażymy 3 minuty. Dolewamy marynatę i gotujemy na małym ogniu 20 minut, po czym dolewamy resztę mleka kokosowego (ale nie na raz – tylko partiami). Gotujemy 10 minut, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki. 2 minuty przed podaniem dorzucamy pokrojone w 3-cm ukośne kawałki szparagi, posiekaną kolendrę (u mnie z pietruszką) i bazylię. Serwujemy z gorącym, przygotowanym na kleisto ryżem. [B]Uwagi[/B] *Szparagów nie trzeba wrzucać do kurczaka. Proponuję wymieszać je z ugotowanym ryżem , czubatą łyżką masła i ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny, partiami wkładać do foremki na babeczki – uformowany ryż wykładać na talerz, a dookoła kawałki kurczaka. * Jeśli macie ochotę na same szparagi w azjatyckim stylu, to przesmażcie je przez 2 minuty na oleju, skropcie łyżką oleju sezamowego , chlupnijcie octu ryżowego i odrobinę jasnego sosu sojowego, oprószcie cukrem, posypcie posiekanym ząbkiem czosnku i prażonym sezamem. * Zielona pastę curry można zrobić samemu, albo kupić [URL="http://www.delikatesy-orientalne.pl/pasty-curry/1/desc"]tutaj[/URL] * Doszłam do wniosku, że zrobienie samodzielnie wymaga zbyt wielu mało znanych składników, ale można szukać [URL="http://brudnywokadriana.blogspot.com/2013/03/zielona-pasta-curry.html"]tutaj[/URL] i w googlach. Powodzenia [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak curry z zielonymi szparagami
Bottom