Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak duszony z grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1032635" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kurczak duszony z grzybami</strong></p><p>(Chaszac hawe sunkow)</p><p></p><p>Źródło przepisu - Narine Karapetjan - Kulka, Marek Kulka &quot; Armenia od kuchni&quot; AWM 2005</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>500 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)</p><p>1 kurczak o wadze 1 kg</p><p>1/2 szklanki białego wina</p><p>2 łyżki octu winnego</p><p>1 łyżka mąki</p><p>3 - 4 łyżki masła</p><p>6 łyżek oleju</p><p>1 łyżeczka suszonego rozmarynu</p><p>2 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i rozmarynem. Usmażyć na oleju na rumiano, podlać wodą i dusić przez 30 minut. Grzyby oczyścić, umyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu winnego, pokroić w paseczki i usmażyć na maśle. Zalać winem, dodać pół szklanki wody wymieszanej z mąką, posolić popieprzyć i dusić przez 10 minut. Sos grzybowy połączyć z kurczakiem i razem gotować przez 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.</p><p></p><p>Moja wersja:</p><p>Zamiast kurczaka użyłam pokrojonego w kostkę indyczego fileta. Zrobiłam z rydzami i świeżym rozmarynem.</p><p>Od siebie dołożyłam odrobinę świeżego tymianku.</p><p>Podałam z ryżem. Bardzo smaczne danie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]57239[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]57240[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1032635, member: 1024"] [B]Kurczak duszony z grzybami[/B] (Chaszac hawe sunkow) Źródło przepisu - Narine Karapetjan - Kulka, Marek Kulka " Armenia od kuchni" AWM 2005 [B]Składniki:[/B] 500 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki) 1 kurczak o wadze 1 kg 1/2 szklanki białego wina 2 łyżki octu winnego 1 łyżka mąki 3 - 4 łyżki masła 6 łyżek oleju 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku [B]Wykonanie:[/B] Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i rozmarynem. Usmażyć na oleju na rumiano, podlać wodą i dusić przez 30 minut. Grzyby oczyścić, umyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu winnego, pokroić w paseczki i usmażyć na maśle. Zalać winem, dodać pół szklanki wody wymieszanej z mąką, posolić popieprzyć i dusić przez 10 minut. Sos grzybowy połączyć z kurczakiem i razem gotować przez 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Moja wersja: Zamiast kurczaka użyłam pokrojonego w kostkę indyczego fileta. Zrobiłam z rydzami i świeżym rozmarynem. Od siebie dołożyłam odrobinę świeżego tymianku. Podałam z ryżem. Bardzo smaczne danie. [ATTACH=full]57239[/ATTACH] [ATTACH=full]57240[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak duszony z grzybami*
Top
Bottom