Kurczak faszerowany
Kurczak ok. 1,5 kg
Podwójna pierś z kurczaka
Garść wątróbek drobiowych ok. 20 dag
2 czerstwe kajzerki
2 pęczki natki pietruszki
rodzynki ok. 100 g
2 jajka
1 szklanka mleka do namoczenia bułek
1 szklanka bardzo mocnej herbaty do namoczenia rodzynków
przyprawy do farszu: sól, pieprz, cukier, pieprz kajeński lub chili,
przyprawy do skóry: sól, słodka papryka
Z kurczaka ostrożnie zdjąć skórę. To nie jest trudne Zaszyć otwory po skrzydłach, nóżkach, szyi. Lekko osolić, posypać słodką papryką.
Namoczyć bułki w mleku, rodzynki w herbacie.
Oddzielić mięso od kości, zmielić wraz z dodatkową piersią i wątróbkami.
W dużej misce wymieszać zmielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, odciśnięte rodzynki i bułkę. Dodać 2 żółtka i przyprawy. Farsz powinien być wyraźnie ostry i słodki. Ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.
Luźno nafaszerować skórę (farsz rośnie w trakcie pieczenia), zaszyć.
Piec pod przykryciem lub w rękawie w temperaturze ok. 180 ponad godzinę. Pod koniec pieczenia odkryć aby zrumienić skórkę.
Podawać na zimno lub na ciepło.
Trochę pracy przy tym jest, jednak warto.
Instrukcja zdejmowania skóry:
Będą potrzebne ostre, wąskie noże
odcinanie skrzydeł
wyjęcie szyi ze skóry
odcięcie nóg w I stawie
wyłamywanie kości z nóg
wyjęta kość
odcinanie skóry 1
odcinanie skóry 2
oddzielanie skóry od mięsa
zdejmowanie skóry
osobno
już upieczony
smacznego
Kurczak ok. 1,5 kg
Podwójna pierś z kurczaka
Garść wątróbek drobiowych ok. 20 dag
2 czerstwe kajzerki
2 pęczki natki pietruszki
rodzynki ok. 100 g
2 jajka
1 szklanka mleka do namoczenia bułek
1 szklanka bardzo mocnej herbaty do namoczenia rodzynków
przyprawy do farszu: sól, pieprz, cukier, pieprz kajeński lub chili,
przyprawy do skóry: sól, słodka papryka
Z kurczaka ostrożnie zdjąć skórę. To nie jest trudne Zaszyć otwory po skrzydłach, nóżkach, szyi. Lekko osolić, posypać słodką papryką.
Namoczyć bułki w mleku, rodzynki w herbacie.
Oddzielić mięso od kości, zmielić wraz z dodatkową piersią i wątróbkami.
W dużej misce wymieszać zmielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, odciśnięte rodzynki i bułkę. Dodać 2 żółtka i przyprawy. Farsz powinien być wyraźnie ostry i słodki. Ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.
Luźno nafaszerować skórę (farsz rośnie w trakcie pieczenia), zaszyć.
Piec pod przykryciem lub w rękawie w temperaturze ok. 180 ponad godzinę. Pod koniec pieczenia odkryć aby zrumienić skórkę.
Podawać na zimno lub na ciepło.
Trochę pracy przy tym jest, jednak warto.
Instrukcja zdejmowania skóry:
Będą potrzebne ostre, wąskie noże

odcinanie skrzydeł

wyjęcie szyi ze skóry

odcięcie nóg w I stawie

wyłamywanie kości z nóg

wyjęta kość

odcinanie skóry 1

odcinanie skóry 2

oddzielanie skóry od mięsa

zdejmowanie skóry

osobno

już upieczony

smacznego

